Přeskočit na obsah

Data jsou aktivum, pojďme toho využít!

V listopadu se, v prostorách Národní technické knihovny, konala konference Primetime for Big Data 2021. Hlavní téma již sedmého ročníku této akce „Nová doba datová“ se skloňovalo zejména v kontextu efektivního propojení dat a byznysu. S tím je spojená také potřeba zjednodušování a interpretace dat pro interního zákazníka.

Jan Šedivý z ČVUT, uvedl svou přednášku odkazem na kultovní film 2001: Vesmírná odysea z roku 1968. Právě v něm se poprvé objevily prvky umělé inteligence ve smyslu rozpoznávání a generování řeči.
Jak se může umělá inteligence vymknout kontrole a vykazovat sociopatické chování popsal na principu Goothardova zákonu Jan Romportl ze společnosti Dataclair, která je centrem společnosti O2 pro umělou inteligenci.
Jak díky datům lépe cílit na potřeby uživatelů platformy Voyo, bylo předmětem společné přednášky Jakuba Rajského z TV Nova a Radovana Jirky z BizzTreat.
Na linku propojení dat a byznysového výsledku navázal Michael Štencl z Cogvio.
K dopravnímu chaosu přirovnal stav nakládání s daty ve firmách Marcel Vrobel ze společnosti Adastra.
Petr Hájek z Profinit se na zpracování metadat podíval jako na mapu.
Strategii České spořitelny pro práci s daty představil Martin Gerneš.
Jako velký datový problém vnímá udržitelnost Cyril Klepek z Cyrkl.
Dopolední program uzavřel Adam Votava z DataDiligence. Ten se zaměřil na vyčíslení hodnoty dat.
V odpolední diskusi se sešli vedle Martina Gerneše, Michaela Štencla a Adama Votavy také Jakub Augustýn (Adastra), Tomáš Křešťák (O2) a Vladimír Rytíř (Profinit). Klíčovým tématem diskuse bylo, jak evangelizovat vedení v otázce možností, které data nabízejí.

Konferenci moderoval Daniel Stach a příští ročník konference proběhne 22. září 2022.

Zdroj: EVENT WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy