Přeskočit na obsah

Deutsche Telekom zahajuje komerční nasazení O-RAN

Německý operátor Deutsche Telekom oznámil partnerství se společnostmi Nokia, Fujitsu a Mavenir pro počáteční fázi svého komerčního nasazení Open RAN (O-RAN) v celé Evropě.

Evropská telco společnost poznamenala, že Nokia a Fujitsu byly vybrány jako partneři pro první komerční zavedení O-RAN v Německu od roku 2023. Zákazníci v oblasti Neubrandenburgu získají služby 2G, 4G a 5G z nasazení v prostředí sítě „brownfield“ společnosti Telekom Deutschland.

Kromě toho byl také jako partner vybrán Mavenir pro počáteční nasazení více dodavatelů v evropském měřítku.

„Open RAN je zásadní pro strategii Deutsche Telekom podporovat větší rozmanitost prodejců a urychlit inovace zaměřené na zákazníky v rádiové přístupové síti,“ řekla Claudia Nemat, členka představenstva pro technologie a inovace ve společnosti Deutsche Telekom. „Jsme odhodláni otevřít RAN jako technologii volby pro budoucí sítě a jako katalyzátor, který posune Evropu kupředu v digitální éře, takže to děláme s partnery.“

„Otevřená síť RAN během posledních měsíců dospěla jak ve stabilitě, tak ve výkonu, což nám dalo jistotu pro počáteční komerční nasazení. Spolu s Nokií, Mavenir a dalšími ekosystémovými partnery využijeme naši spolupráci jako odrazový můstek k urychlení vývoje otevřené sítě RAN a vytvoření cesty k nasazení ve velkém měřítku,“ řekl Abdu Mudesir, technický ředitel společnosti Deutsche Telekom.

Deutsche Telekom také zdůraznil, že provozovny v Neubrandenburgu jsou postaveny na architektuře O-RAN od různých výrobců s otevřenou podporou fronthaul a vybavením od společností Nokia a Fujitsu. Nokia dodá jednotky v základním pásmu, zatímco vzdálené rádiové jednotky (O-RU) vyhovující O-RAN budou poskytnuty společnostmi Nokia a Fujitsu.

Pro další nasazení v evropském měřítku telekomunikací poskytne Mavenir software základního pásma Cloud-Native pro distribuované jednotky 4G a 5G (O-DU) a centrální jednotky (O-CU), včetně rádiových jednotek mMIMO na bázi otevřeného fronthaul.

Deutsche Telekom také uvedl, že plánuje oznámit další partnery pro nasazení O-RAN.

Společnost Deutsche Telekom v roce 2016 spoluzaložila fórum xRAN, které v roce 2018 vedlo k vytvoření O-RAN ALLIANCE. V roce 2021 německý operátor zahájil pilotní projekt O-RAN Town v Neubrandenburgu, aby otestoval, vyhodnotil a získal provozní zkušenosti z vysoce výkonného multivendorového nasazení v síti brownfields.

Telekomunikační společnost také uvedla, že spolupracuje s dalšími předními evropskými operátory na rozvoji ekosystému O-RAN a vývoji řešení.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS