Přeskočit na obsah

Domácí meteostanici dnes připojíte k Androidu i iOS

Od pradávna lidé toužili vědět, jaké bude počasí nejen příští den, ale třeba i za hodinu. Třeba kvůli zemědělským pracím. Sledovali pohyb, tvar a barvu mraků, směr a rychlost větru, ale i další úkazy, které jim měly napovědět. Všichni známe pranostiky jako Únor bílý pole sílí, Jaký duben, takový říjen, Teplé září – říjen se mračí apod. S rozvojem vědy a techniky se pak začaly objevovat i mechanické „sledovače“ počasí, kterým se podle Platóna začalo říkat meteorologické stanice, zkráceně meteostanice.

Teplotu za oknem vám sdělí jakýkoliv levný teploměr, některé dokonce zobrazí i tlak a vlhkost. Když ale chcete vědět předpověď na čtyři dny dopředu nebo jiné podrobnosti, pomohou vám domácí digitální meteostanice, které buď mají bezdrátové spojení s venkovním čidlem a kooperují s evropským satelitním radiosystémem DCF-77, nebo aktuální předpověď stahují z meteorologických portálů pomocí internetového připojení.

Takové digitální meteostanice se dají pověsit na zeď, mají podsvícený displej a aktuální počasí zobrazují animovanými obrázky nebo piktogramy. Některé dokonce nabízejí radiobudík s příjmem rozhlasových stanic a kalendářem. Dále mohou meteostanice zobrazovat měsíční fáze, východy a západy Slunce, pravděpodobnost srážek, jiné zase kvalitu ovzduší či akustickou pohodu. Jednotlivé meteostanice se liší velikostí a barevností displeje, některé jsou i dotykové, existují stanice se stojanem, ale i nástěnné, některé lze napájet solárními články, další nabízejí Wi-Fi připojení a jejich data lze sledovat v aplikaci na telefonu s Androidem i iOS.

Podle výše zmíněné vybavenosti najdete na trhu domácí stanice solidně „našlapané“, v ceně několika tisíc, nebo jednoduché varianty, jež se dají pořídit i do tisícovky. Pojďme se na některé podívat.

Emos E3003

Tato domácí meteorologická stanice představuje zmíněnou jednoduší variantu složenou z vnitřní jednotky a vnějšího senzoru. Svými funkcemi však dokáže uspokojit většinu zvídavých zákazníků.

Hlavní jednotka nabízí přehledný, znakový LCD displej s podsvícením, který informuje o aktuální vnitřní teplotě v místnosti, o venkovní teplotě, venkovní a vnitřní vlhkosti, ale také datu a o přesném čase, který je řízen DCF signálem, minimech a maximech naměřené teploty či fázích Měsíce. Také lze vyvolat informace o časových pásmech, trendech teploty, teplotní výstrahy či předpověď počasí. Zařízení disponuje budíkem s možností opakovaného buzení.

Venkovní senzor komunikuje se stanicí na vzdálenost až 30 metrů a je možné k sestavě dokoupit a připojit až další 3 bezdrátová čidla Emos E05018, která jsou vybavena drátovou teplotní sondou. Lze je využít například pro sledování teploty v bazénu nebo ve skleníku. Daní za nízkou cenu je napájení pomocí AA a AAA baterií a z toho plynoucí nutnost jejich výměny. Cena stanice je 899 Kč

GoGEN ME 3900

To už je profesionální meteorologická stanice, a kromě barevného displeje je rozdíl především ve schopnostech a konstrukci venkovního sensoru. Kromě teploměru a vlhkoměru je totiž vybaven anemometrem a směrovkou pro měření rychlosti a směru větru, dešťovým senzorem, a snímačem UV záření pro intenzitu slunečního záření. Senzor však vyžaduje instalaci na volné prostranství, mimo přirozený stín či odražené teplo, z čehož vyplývá, že jej nelze umístit pod střechu či na okno.

Vnitřní stanice nabízí již velký barevný LCD displejem s nastavitelnou intenzitou podsvícení, a je schopna informovat o aktuálních povětrnostních podmínkách a vydatnosti deště, což zaujme především zahrádkáře či zemědělce.

Disponuje také připojením k domácí Wi-Fi síti a internetu. Díky tomu lze zobrazit aktuální stav počasí v mobilní aplikaci a není třeba pokaždé běhat k displeji, stačí vytáhnout telefon z kapsy, a to i kdekoli v terénu, kde máte data. Zároveň meteostanice získává předpověď počasí pro vaši lokalitu přímo z internetu a zobrazuje ji na displeji.

Napájena je z elektrické sítě, ale dají se použít i alkalické baterie, což ale sníží intenzitu osvětlení displeje. Venkovní čidlo pak napájejí alkalické baterie s přepokládanou výdrží 2-3 roky. V šedém provedení se nabízí za cenu 3999 Kč.

TZ

@RadekVyskovsky

 

Zdroj: KANKRY

Generated by Feedzy