Přeskočit na obsah

Dopravní podnik vypsal tendr na pronájem reklamních ploch na autobusech

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr na pronájem reklamních ploch na 300 autobusů. Informovala o tom mluvčí podniku Aneta Řehková. Minimální nabídková cena je zhruba 3,4 milionu korun. DPP se o reklamu v MHD soudí s firmou Rencar ze skupiny JCDecaux, která si plochy v MHD nárokuje na základě smlouvy z roku 1997. Ta je podle podniku neplatná a plochy znovu nabízí v soutěži.

Podnik již vypsal soutěž na reklamu na autobusech potřetí. Tendr se týká asi čtvrtiny vozů ve flotile DPP, podle pravidel Pražské integrované dopravy může být reklama na 30 procentech vozového parku. Na přelomu loňského a letošního roku podnik na základě soutěže pronajal plochy na 150 tramvajích typu 15T.

Zástupci podniku dlouhodobě uvádějí, že novými tendry se jim daří získávat za pronájem ploch výrazně více peněz, než platil Rencar, a to i při menším počtu reklamy. V případě zmíněných tramvají podle Řehkové nový provozovatel platí třikrát více, než hradil Rencar, který reklamu na až 700 tramvajích provozoval v letech 1997 až 2017. Rencar v minulosti vyjádření podniku ohledně plateb zpochybnil.

Soudní spor mezi DPP a Rencar o platnost smlouvy na provoz reklamy v MHD trvá od roku 2016. Obvodní soud pro Prahu 9 a dal nejprve v roce 2019 za pravdu DPP, že smlouva je neplatná. Městský soud po odvolání věc vrátil, aby Obvodní soud pro Prahu 9 žalobu úplně odmítl projednat s odůvodněním, že Rencar nedoplnil podklady. Firma se znovu odvolala, Městský soud původní rozhodnutí potvrdil a Rencar podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten nedávno předchozí rozhodnutí zrušil a věcí se znovu bude zabývat prvoinstanční soud. Podle dřívějších vyjádření DPP to na neplatnosti smlouvy nic nemění a jde jen o procesní o formalitu.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS