Přeskočit na obsah

Důvěra spotřebitelů se dál propadá, celková důvěra v ekonomiku ale roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně zvýšil o 1,8 bodu na hodnotu 101,8 při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,2 bodu na hodnotu 107,0, indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 5,5 bodu na hodnotu 75,8.

Růst důvěry mezi podnikateli byl v květnu ovlivněn především příznivým vývojem v odvětví průmyslu a v obchodě. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra meziměsíčně stagnovala, ve stavebnictví klesla.

„Za mimořádně příznivým meziměsíčním vývojem důvěry v průmyslu stojí, mimo jiné, zlepšující se situace v automobilovém průmyslu, kde se postupně zvyšuje tempo růstu výrobní činnosti a současně se snižují zásoby naakumulované v předchozích měsících z důvodu chybějících součástek. K růstu důvěry také přispívají podniky z odvětví energetiky,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od května 2012. Ve srovnání s předešlým měsícem se v květnu zvýšil počet respondentů obávajících se zhoršení vlastní finanční situace, celkové ekonomické situace v České republice a růstu nezaměstnanosti.

„Lidé již reálně pociťují dopady růstu cen na svojí finanční situaci. To spolu s obavami ze zhoršení hospodářské situace a z růstu nezaměstnanosti způsobilo, že domácnosti v květnu důvěřovaly ekonomice nejméně za posledních deset let,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Zdroj: ČSÚ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy