Přeskočit na obsah

Europol při akci proti dark webu zatkl 288 prodejců drog, zabavil i zbraně

Při policejní operaci zaměřené proti internetovému obchodu s drogami přes tržiště na takzvaném dark webu kriminalisté koordinovaní Europolem zadrželi 288 lidí podezřelých z obchodu s drogami. Zabavili také přes 50 milionů eur (1,17 miliardy korun) v hotovosti a ve virtuálních měnách, 850 kilogramů drog a 117 střelných zbraní. Síly z devíti zemí zakročily proti nelegálnímu tržišti Monopoly Market, v tiskové zprávě o tom dnes informoval Europol. Česká republika se na akci nepodílela.

Operace s krycím názvem SpecTor se uskutečnila v několika etapách v Brazílii, Británii, Francii, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Spojených státech a ve Švýcarsku. Většina zabavených drog byly amfetaminy, našlo se ale také 43 kilogramů kokainu, stejný objem extáze a deset kilogramů pilulek LSD a extáze. Přes 150 lidí zadrželi policisté v USA, po zhruba 50 také v Británii a Německu.

Základem pro analytickou práci Europolu byly důkazy poskytnuté německými orgány, které v prosinci 2021 odhalily zločineckou infrastrukturu tržiště. Dark web je část internetu, která ale není dostupná z obvyklých internetových prohlížečů. Díky novému zátahu teď kriminalisté získali rozsáhlé seznamy prodejců a kupujících po celém světě a tisícovkám zákazníků prodejců drog tak hrozí stíhání, píše Europol.

Loni v dubnu už policisté z Německa a USA rozprášili nelegální tržiště Hydra, které mělo odhadované příjmy 1,3 miliardy eur (30,6 miliard korun).

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS