Přeskočit na obsah

Europol zastavil činnost poskytovatele VPN, kterou využívali kyberzločinci

Vyšetřovatelé z deseti zemí v rámci mezinárodní operace přerušili činnost poskytovatele takzvané virtuální privátní sítě VPNLab.net, která zajišťovala anonymitu zločinců na internetu. Europol informoval, že zabavil 15 serverů provozovaných týmem VPNLab v Německu, Nizozemsku, Kanadě, Česku, Francii, Maďarsku, Lotyšsku, USA, na Ukrajině a ve Spojeném království.

Účastníci této sítě využívali služby VPNLab.net k závažným kybernetickým zločinům. VPN nabízí uživatelům možnost vzájemné komunikace, aniž by do ní měli možnost nahlédnout lidé zvenčí. Uživatelům umožňuje i přístup k blokovaným soukromým internetovým stránkám. Zločinci však tuto službu využívají také k tomu, aby na internetu nezanechali žádné stopy.

Akci vedlo hannoverské policejní oddělení a konala se v pondělí. Na případu se podílel i Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v USA a vyšetřovatelé v Británii či na Ukrajině.

Podle Europolu existovala služba VPNLab.net od roku 2008 a byla „oblíbená zejména u kyberzločinců“, protože nabízela také duální VPN se servery v několika zemích. „Mohli ji využívat k páchání trestné činnosti, aniž by se obávali, že je úřady odhalí,“ uvedl Europol v prohlášení.

Poskytovatel služby se stal cílem vyšetřovatelů v několika různých případech. Pachatelé například využívali VPNLab.net k šíření škodlivého softwaru. Europol odhaduje, že se tak podařilo zabránit několika závažným kybernetickým útokům.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy