Přeskočit na obsah

Evropská komise zakázala zaměstnancům TikTok na služebních zařízeních

Evropská komise zakázala svým zaměstnancům používat na služebních zařízeních čínskou sociální síť TikTok s odkazem na možnou kybernetickou hrozbu. Informoval o tom dnes evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Žádný konkrétní incident při tom nezmínil, podle něj ale komise musí dbát na to, aby se bránila kybernetickým útokům. TikTok v reakci uvedl, že rozhodnutí EK je “pomýlené”.

„Komise je odhodlaná zajistit, aby její zaměstnanci byli dobře chráněni před stále častějšími kybernetickými hrozbami a incidenty. Je proto naší povinností reagovat na možné kybernetické nebezpečí co možná nejdříve,“ uvedla unijní exekutiva v prohlášení. Breton neuvedl žádné podrobnosti a nesdělil, zda bylo rozhodnutí podmíněno nějakým konkrétním incidentem. Mluvčí EK na dotaz novinářů řekl, že instituce nejednala pod tlakem USA a že debata o dalších čínských aplikacích, jako je například WeChat, se zatím nevedla.

TikTok v prvním komentáři sdělil, že krok komise je „pomýlený a založený na zásadním nepochopení“. „Kontaktovali jsme komisi, abychom si vše ujasnili a vysvětlili, jak chráníme data 125 milionů lidí v EU, kteří TikTok každý měsíc využívají,“ citovala z prohlášení mluvčí agentura Reuters.

Zaměstnanci komise nesmějí TikTok používat na služebních zařízeních a od 15. března ani na těch soukromých, na nichž mají zároveň nainstalované pracovní aplikace, napsala agentura DPA.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS