Přeskočit na obsah

Facebook podle Evropské komise zřejmě zneužívá postavení na trhu s reklamou

Evropská komise (EK) dospěla k předběžnému zjištění, že společnost Facebook zneužívá svého dominantního postavení na trhu s reklamou, čímž může porušovat antimonopolní pravidla Evropské unie. Unijní exekutiva uvedla, že informovala americkou společnost Meta Platforms, vlastníka Facebooku, o možných následcích v případě, že by podrobné vyšetřování prvotní tezi potvrdilo. Firma by pak mohla dostat pokutu v maximální výši deset procent svého ročního celosvětového obratu.

Brusel začal podezření vyšetřovat loni v červnu. Komise se zajímala zejména o to, jak Facebook nakládá s daty zadavatelů reklamy a zda získané informace pak nezneužívá k tomu, aby jim konkuroval na trzích, kde sám působí. Příkladem jsou podle komise inzeráty uživatelů na nákup a prodej zboží přes Facebook Marketplace.

Meta váže svou on-line inzertní službu Facebook Marketplace se svou dominantní osobní sociální sítí Facebook. „To znamená, že uživatelé Facebooku mají automaticky přístup k Facebook Marketplace, ať chtějí, či ne,“ uvedla komise. Tato praxe podle ní dává zmíněné inzertní platformě podstatnou výhodu, s níž se konkurence nemůže vyrovnat.

Meta podle EK rovněž uplatňuje nespravedlivé obchodní podmínky pro další inzertní platformy, které inzerují na jejích sítích Facebook a Instagram.

Pokud by tato zjištění potvrdilo podrobné vyšetřování, může firma přijít až o desetinu tržeb. Tržby společnosti Meta za loňský rok činily téměř 118 miliard dolarů (2,69 bilionu Kč), pokuta by tedy mohla činit až 11,8 miliardy dolarů.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS