Přeskočit na obsah

Facebook se nevyhne antimonopolní žalobě americké Federální obchodní komise

Provozovatel internetové sociální sítě Facebook, která je součástí americké společnosti Meta Platforms se nevyhne antimonopolní žalobě, kterou na něj podala americká Federální obchodní komise (FTC). Soud nevyhověl žádosti Facebooku, aby žalobou FTC zamítl. Komise mimo jiné vyzývá soud, aby firmě nařídil prodej dvou velkých divizí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

FTC původně zažalovala Facebook ještě za administrativy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Soud však loni v červnu její žalobu odmítl. Loni srpnu pak FTC podala novou žalobu. Ta nadále zahrnuje obvinění, že Facebook využil převzetí aplikací Instagram a WhatsApp k posílení svého monopolního postavení. Nová žaloba také stále usiluje o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby firma aplikace Instagram a WhatsApp zase prodala.

Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Aplikaci pro sdílení fotografií Instagram koupil v roce 2012 a komunikační aplikaci WhatsApp v roce 2014. Společnost zahrnující všechny tyto služby se původně jmenovala Facebook, nedávno se však přejmenovala na Meta Platforms.

Významný střet FTC s Facebookem představuje jeden z největších právních sporů, které americká vláda proti technologické společnosti za poslední desetiletí vede. Washington se snaží vypořádat s rozsáhlou tržní silou velkých technologických společností, připomněla agentura Reuters.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy