Přeskočit na obsah

Facebook žádá britský soud o zablokování žaloby požadující vysoké odškodné

Americká internetová společnost Facebook požádala britský soud, aby zablokoval hromadnou žalobu, která po firmě požaduje odškodné až tři miliardy liber (přes 80 miliard Kč). Žaloba podaná jménem zhruba 45 milionů britských uživatelů sociální sítě Facebook tvrdí, že firma zneužívala svého dominantního postavení na trhu ke zpeněžování osobních údajů uživatelů.

Mateřským podnikem Facebooku je společnost Meta Platforms. Ta tvrdí, že žaloba je zcela neopodstatněná a že by se jí soud neměl zabývat. Za žalobou stojí poradkyně britského Úřadu pro finanční etiku (FCA) Liza Lovdahlová Gormsenová, podle které Facebook neposkytuje uživatelům řádné kompenzace za to, že jí svěřují své cenné osobní údaje.

Podle právních zástupců společnosti Meta nicméně žaloba chybně předpokládá, že jakékoliv dodatečné zisky, které by osobní údaje mohly firmě přinášet, představují pro uživatele finanční újmu. Žaloba podle nich nezohledňuje skutečnost, že služby poskytované firmou Facebook mají pro uživatele „významnou ekonomickou hodnotu“.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy