Přeskočit na obsah

Francie dá 2 miliardy dolarů francouzskému cloudovému průmyslu

Francouzská vláda oznámila plán na podporu výzkumných projektů ve výši 1,8 miliardy eur (2,1 miliardy dolarů), který podle ní pomůže francouzskému odvětví cloud computingu fungovat na globálních trzích.

Plán oznámil ministr pro digitální záležitosti Cedric O v pařížských kancelářích OVHCloud, francouzského poskytovatele cloudu, který minulý měsíc vstoupil na francouzskou burzu. Ministr čelil okamžité kritice ze strany svých hostitelů, že francouzská vláda nedokázala nakupovat od národních poskytovatelů.

Balíček kombinuje francouzské veřejné peníze, finance Evropské unie a soukromé financování: zahrnuje 667 milionů eur od francouzské vlády, 444 milionů eur od EU a 680 milionů eur od soukromého sektoru. Peníze půjdou na několik výzkumných a vývojových projektů. Dosud bylo vybráno 23 projektů, které získají z veřejných peněz celkem 421 milionů eur. Projekty se zaměří na oblasti včetně Edge computingu a také na školení.

Mistři Evropy
„Dnes realizujeme dlouhodobou ambici: přivést na svět francouzského a evropského průmyslového šampióna,“ uvedl O. v prohlášení. „Bitva o cloud není ztracena,“ dodal.

OVHcloud je největší (a jediný významný) cloudový hráč v Evropě. Podle některých analytiků je v první desítce odvětví. Sektoru však dominují AWS, Microsoft Azure, Google a Alibaba, přičemž všichni ostatní hráči mají nepatrný podíl.

Francouzská vláda vyzvala k důvěryhodnému cloudu a OVHcloud tvrdil, že je zapotřebí místního poskytovatele, který zajistí, že evropská data mohou být uložena lokálně v souladu s evropskými standardy ochrany soukromí.

Francouzská společnost Thales se spojila s Googlem, aby nabídla francouzsky suverénní cloud pro místní ukládání citlivých dat, zatímco Capgemini a Orange plánují založit novou cloudovou společnost známou jako Bleu, která bude prodávat služby Microsoftu.

Téměř šest měsíců po představení nové vládní doktríny „důvěryhodného cloudu“ přišel O do kanceláří, aby oznámil plán pro tento sektor a zdůraznil, že jediným cílem státu je „vytvořit evropské a francouzské šampióny v inovacích.”

Ačkoli je program vítán, francouzští poskytovatelé služeb navrhli, že existují protichůdná sdělení, poukázali na to, že výzkum je v pořádku, ale uvítali by také nějaké skutečné záležitosti od francouzské vlády.

Na tiskové konferenci generální ředitel OVHcloud Michel Paulin odpověděl ministru O slovy: „Francouzští hráči potřebují zakázky…, opakuji, zakázky,“ za potlesku publika. „Vyzývám stát, aby šel příkladem a podpořil evropský průmysl.“

Francouzští operátoři také údajně kritizovali plán upřednostňování společností, které jsou již zavedené, spíše než pomoci novým šampionům začít. Ministr řekl, že protekcionismus nefunguje a politika EU neumožňuje zvýhodňování národních hráčů.

Kromě IPO utrpěl OVHcloud letos také katastrofální požár, který zničil datové centrum v jeho kampusu ve Štrasburku. Očekává se, že incident bude společnost stát až 105 milionů eur.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS