Search
Close this search box.

Frontier zůstává nejvýkonnějším superpočítačem na světě na seznamu Top500

Bylo odhaleno nejnovější vydání žebříčku Top500 nejrychlejších superpočítačů světa, přičemž Frontier se drží na prvním místě dalších šest měsíců. V současné době je Frontier také jediným uznaným exascale systémem v seznamu.

Frontier sídlí v Oak Ridge National Laboratory a drží první příčku od června 2022. Superpočítač má benchmarkové skóre HPL (high performance Linpack) 1,194 exaflops, používá procesory AMD Epyc 64C 2GHz a je založen na architektuře HPE Cray EX235a. Systém má celkem 8 699 904 kombinovaných jader GPU a CPU a pro přenos dat využívá síť HPE Slingshot 11. Superpočítač byl také oceněn 8. místem v Green500, žebříčku superpočítačů podle energetické účinnosti, který se sestavuje každé dva roky.

Druhé místo obsadil nový systém Aurora, který sídlí v Argonne Leadership Computing Facility v Illinois, USA.

Aurora získala HPL skóre 585,34 petaflopů, ale to vycházelo pouze z poloviny plánovaného finálního systému. Celkově se očekává, že Aurora po dokončení dosáhne špičkového výkonu přes dva exaflopy.

Superpočítač Aurora je postaven společností Intel a je založen na HPE Cray EX-Intel Exascale Compute Blade, využívá procesory řady Intel Xeon CPU Max (Aka Sapphire Rapids) a akcelerátory Data Center GPU Max Series a spoléhá se na síťové propojení HPE Slingshot-11. .

Třetí místo získal Eagle nainstalovaný v cloudu Microsoft Azure. Se skóre HPL 561,2 petaflops je to nejvyšší hodnocení, kterého kdy cloudový superpočítač dosáhl. Systém Eagle je založen na procesorech Intel Xeon Platinum 8480C a akcelerátorech Nvidia H100.

Fugaku, dříve držící dvojku, se propadl na číslo čtyři na seznamu. Fugaku se sídlem v japonském Kobe má skóre HPL 443,01 petaflopů a je nejvýše umístěným systémem mimo USA.

Páté místo patří LUMI ve finském Kajaani s HPL 379,7 petaflop. LUMI prošlo několika upgrady a jeho HPL se zvýšilo z 309,1 petaflop v seznamu z června 2023.

Šesté až desáté místo je následující: Leonardo, v Cinceca, Itálie; Summit v Tennessee, USA; MareNostrum 5 ACC v Barceloně, Španělsko; superpod Eos Nvidia DGX v USA; a Sierra v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii.

Mezi další významné trendy v nejnovějším seznamu Top500 patří rozšířenost procesorů Intel Sapphire Rapids, které byly použity ve 20 systémech v celém seznamu a pět v top 10 (Aurora, Eagle, Leonardo, MareNostrum 5 ACC a Eos).

USA mají na seznamu 161 superpočítačů, zatímco Čína má 104 – obsadila první a druhé místo v závodě o země s největším výpočetním výkonem.

A konečně, pokud jde o propojení, nejpoužívanějším zůstává Ethernet, těsně před ním je Infiniband. Omnipath má třetí místo, zatímco vlastní propojení si udrželo čtvrté místo.

Zatímco Frontier zůstává jediným uznávaným exascale systémem, několik dalších se připravuje.

V USA má Aurora překonat hranici Frontier a v Lawrence Livermore National Laboratory se instaluje systém se dvěma exaflopy, El Capitan.

Spojené království vyvíjí exascale superpočítač, který bude umístěn na University of Edinburgh, přičemž první fáze instalace by měla začít v roce 2025.

Konsorcium Julese Verna v Paříži ve Francii bude hostit další nejmenovaný exascale počítač jako součást Evropského společného podniku pro vysoce výkonné počítače (EuroHPC JU).

Další superpočítač EuroHPC JU, Jupiter, bude umístěn v zařízení Forschungszentrum Jülich v Německu a očekává se, že bude prvním evropským exascale systémem.

V roce 2022 se ukázalo, že čínská vláda může do roku 2025 provozovat až 10 exascale superpočítačů. Podle zpráv země tajně zřídila exascale systém v roce 2021 a již má druhý známý jako Tianhe-3. Ani jeden z nich nebyl ověřen v seznamu Top500.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS