Přeskočit na obsah

FSB tvrdí, že odhalila operaci americké rozvědky využívající telefony Apple

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že odhalila operaci americké rozvědky, která podle ní využila mobilní telefony společnosti Apple. Informovaly o tom dnes agentury TASS a Reuters. Podle ruské tajné služby bylo v rámci této operace “infikováno” několik tisíc telefonů, včetně těch patřících zahraničním diplomatům v Rusku. Firma Apple ani americké tajné služby se k této zprávě zatím nevyjádřily.

„V průběhu zajišťování bezpečnosti ruské telekomunikační infrastruktury byly odhaleny anomálie specifické pouze pro uživatele mobilních telefonů Apple a způsobené fungováním dosud neznámého škodlivého softwaru,“ uvedla FSB s tím, že malware využívá zranitelnosti telefonů poskytnutých výrobcem.

„Kromě domácích předplatitelů byly zjištěny i skutečnosti nakažení zahraničních čísel a předplatitelů používajících SIM karty registrované diplomatickými misemi a ambasádami v Rusku, včetně země bloku NATO a postsovětského prostoru a také Izraele, Syrské arabské republiky a Čínské lidové republiky,“ sdělila ruská tajná služba.

Ta dále tvrdí, že tyto informace „dokazují úzkou spolupráci“ americké společnosti Apple s americkými tajnými službami zejména s Národní bezpečnostní agenturou (NSA) a „potvrzují“, že Apple nedodržuje deklarované zásady ochrany osobních údajů uživatelů telefonů této značky.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy