Přeskočit na obsah

Fugaku zůstává nejrychlejším superpočítačem na světě v Top500, za tajnými čínskými exascale systémy

Poslední vydání žebříčku Top500 nejrychlejších superpočítačů světa zaznamenalo jen malou změnu a systém Fugaku si udržel první místo.

Ale zatímco Fugaku je nejvýkonnější veřejný superpočítač na světě s výkonem 442 petaflopů, věří se, že Čína tajně provozuje dva superpočítače exascale (1000 petaflopů), které byly spuštěny začátkem tohoto roku.

Top 10 se od poslední zprávy před šesti měsíci příliš nezměnilo, pouze s jedním novým přírůstkem – systémem Microsoft Azure s názvem Voyager-EUS2.

Voyager s procesory AMD Epyc a GPU Nvidia A100 dosáhl 30,05 petaflops, což z něj dělá desátý nejvýkonnější superpočítač na světě.

Ostatní systémy zůstaly na stejné pozici – po japonském Fugaku založeném na Armu přichází systém US Summit, superpočítač IBM Power a GPU Nvidia s výkonem 148 petaflops. Další je podobně architektonicky postavený americký systém Sierra s 94 petaflopy.

Pak přichází oficiálně nejvýkonnější čínský superpočítač Sunway TaihuLight s 93 petaflopy, který obsahuje čipy Sunway. Bidenova administrativa společnost sankcionovala začátkem tohoto roku.

Na pátém místě je americký superpočítač Perlmutter, který oproti minulému žebříčku nepatrně zlepšil svůj výkon a se svou kombinací AMD Epyc a Nvidia A100 poskočil na 70,8 petaflops.

Další je vlastní systém Selene od Nvidie s 63,4 petaflops. Čína je sedmá s Intel Xeon a Matrix-2000 Tianhe-2A schopnými 61,4 petaflops.

Dalším systémem je první evropský záznam v seznamu, JUWELS Booster Module v Německu. Další stroj AMD-Nvidia, dosáhl 44,1 petaflop. Další evropský systém na řadě, tentokrát ropného giganta Eni, je HPC5, který dosáhl 35,4 petaflopů.

Top 10 uzavírá systém Azure, který se nachází v Azure East US 2. Jeho zákazník není zveřejněn.

USA se brzy chystají spustit svůj vlastní exascale systém – ten, který nazvaly prvním exascale superpočítačem na světě. S 1,5 exaflops (pravděpodobně 1,3 trvalého výkonu) se Frontier stane nejvýkonnějším superpočítačem na světě. V současné době probíhají práce na instalaci 29MW systému. Brzy se k němu v USA připojí často odkládaný 2 exaflops superpočítač Aurora a v roce 2023 2+ exaflops systém El Capitan.

Zdroj: datacenterdynamics.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy