Přeskočit na obsah

Fujitsu vyvíjí superpočítač pro tchajwanský centrální meteorologický úřad (CWB)

Fujitsu vytvořilo superpočítač pro tchajwanský Central Weather Bureau (CWB). Vysoce výkonný systém (HPC) pomůže CWB s numerickou předpovědí počasí.

Systém začal fungovat v červnu 2022, ale začal jako iniciativa, která byla implementována v roce 2021. Superpočítač bude rozšiřován po etapách a očekává se, že bude dokončen v prosinci 2023 s potenciálem výkonu 10 petaflopů. Na základě aktuálního seznamu Top 500 by se superpočítač umístil kolem 56. místa a bude nejrychlejší na Tchaj-wanu.

Systém HPC je založen na hardwaru Fujitsu; PRIMEHPC FX1000, který používá stejný CPU A64FX jako Fugaku, společný projekt Riken a Fujitsu a aktuálně číslo dvě na seznamu Top500.

Jedná se o obrovský upgrade předchozího superpočítače CWB. Nainstalovaný v roce 2001 a také vyrobený společností Fujitsu, CWB hostil 240 gigaflops superpočítač.

S tropickým i subtropickým podnebím leží Tchaj-wan v oblasti, která je velmi zranitelná přírodními katastrofami včetně tajfunů a silných dešťů, což vyžaduje větší schopnost předpovídat.

Tisková zpráva společnosti Fujitsu uvedla: „Nový systém pomůže kromě každodenních služeb předpovědi počasí zmírnit hrozby, které pro Tchaj-wan takové katastrofy představují, a umožní CWB podporovat pokročilé pozorování počasí, zlepšit přesnost pozorování a předpovědi povětrnostních katastrof a posílit úsilí o pozorování a analýzu dlouhodobých dopadů změn klimatu.”

Společnost také uvedla, že nový systém bude dále podporovat CWB při diverzifikaci meteorologických služeb.

Začátkem tohoto měsíce Fujitsu také oznámilo, že dodává španělskému Galacian Supercomputing Center kvantový počítač v hodnotě 15 milionů dolarů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy