Přeskočit na obsah

Google Cloud v uniklých dokumentech výrazně sází na důvěryhodný partnerský cloud a suverenitu dat

Google Cloud v uniklých dokumentech označil cloudovou iniciativu důvěryhodného partnera za svůj „nejdůležitější program“.

„Buď to uděláme, nebo riskujeme polovinu svého podílu na trhu,“ stojí v dokumentech, které viděl Insider.

Třetí největší poskytovatel cloudu, Google Cloud, již roky hlásí dvouciferný růst – ale zaostává za lídry Amazon Web Services a Microsoft Azure. Oba jsou výrazně větší a přidávají více zákazníků než Google Cloud.

Společnost však věří, že dokáže ovládnout trh v Evropě a Asii v hodnotě 100 miliard dolarů – cloudy vyhovující datové suverenitě.

Jádrem toho je cloudový program důvěryhodných partnerů (TPC), kde Google Cloud spolupracuje s místními poskytovateli datových center, aby zajistili, že data budou uložena lokálně a budou v souladu s předpisy jednotlivých zemí.

„Nedostatek evropských hyperscale poskytovatelů znamená, že většina evropských společností musí jednat se společnostmi se sídlem v USA,“ uvedl interní text Google Cloud ze srpna 2021. “U Microsoftu je vnímán náskok, pokud jde o ochotu přizpůsobit jednotlivé smlouvy, i když AWS se zlepšilo.”

Insider poznamenává, že existoval celoorganizační mandát opustit vše a zaměřit se na TPC.

Očekává se, že vše bude připraveno do konce roku 2023, přičemž nová datová centra budou spuštěna v Paříži. Plná verze umožní pouze pracovníkům se sídlem v určité zemi manipulovat s daty uloženými v této oblasti, kontrolovat, kde jsou data uložena, a další podobné funkce.

Program „TPC Lite“ umožní uživatelům hostovat svá data ve stávajících datových centrech Google v některých zemích.

Společnost již má v tomto prostoru oporu a uzavřela partnerství s T-Systems pro suverénní cloud v Německu a s Thales ve Francii.

Společnost Microsoft také na tomto trhu postupuje, v červenci oznámila svůj program TPC a provozuje partnerství ve Francii a Německu a také v Číně.

“Rychlé jednání a oslovení trhu nám nejen umožňuje oslovit tyto zákazníky, ale dává nám příležitost odlišit se od našich konkurentů,” uvádí se v uniklém dokumentu.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy