Přeskočit na obsah

Google uvádí na trh čipy TPU v4 a staví AI cluster s 9 exaflops

Google představil nejnovější verzi své řady procesorů Tensor Processing Unit (TPU), která je dostupná pouze přes Google Cloud.

TPU v4 je více než dvakrát výkonnější než procesor v3 z éry 2018, prohlásil Google tento týden na svém I/O 2022. Čip byl nyní spuštěn v náhledu a jeho širší uvedení na trh bude koncem tohoto roku.

“TPU jsou propojeny do superpočítačů, které se nazývají “lusky”(pods),” vysvětlil generální ředitel Sundar Pichai během konference.

“Jeden lusk v4 obsahuje 4 096 čipů v4 a každý má 10x větší propojovací šířku pásma na čip ve srovnání s jakoukoli jinou síťovou technologií,” řekl. Předchozí TPU bylo možné škálovat pouze na 1 024 čipů.

Jeden modul je schopen poskytnout více než jeden exaflop výkonu s plovoucí desetinnou čárkou. Je však třeba poznamenat, že společnost používá svůj vlastní formát s plovoucí desetinnou čárkou, ‘Brain Floating Point Format’ (bfloat16), k hodnocení metrik výkonu, což ztěžuje srovnání s jinými čipy.

„Mnoho z nich již dnes máme nasazených a brzy budeme mít v datových centrech desítky modulů TPU v4, z nichž mnohé budou pracovat na 90 procentech nebo téměř bezuhlíkové energii,“ pokračoval Pichai. “Je nesmírně vzrušující vidět takové tempo inovací.”

Jedno takové nasazení datového centra je v Mayes County v Oklahomě, kde Google uvádí, že instaluje osm modulů TPUv4, celkem 32 768 čipů. To mu dá přibližně 9 exaflopů výkonu podle vlastního benchmarku.

„Tam spouštíme největší veřejně dostupné centrum strojového učení na světě pro všechny naše zákazníky Google Cloud,“ řekl Pichai.

Program TPU Research Cloud (TRC) poskytuje některým výzkumníkům bezplatný přístup k čipům a pomáhá tak vytvořit procesor jako důležitý nástroj pro práci se strojovým učením.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy