Přeskočit na obsah

Google vybuduje v Řecku cloudový region

Americká internetová společnost Google zřídí v Řecku svůj první cloudový region. S odvoláním na oznámení firmy o tom informovala agentura Reuters. Odhaduje se, že dohoda přispěje k hospodářskému výkonu Řecka částkou 2,2 miliardy eur (55,8 miliardy Kč) a do roku 2030 vytvoří přibližně 20 000 pracovních míst, uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Investice se odhaduje na stovky milionů eur, napsal server listu Kathimerini.

Mitsotakisova konzervativní vláda se od začátku svého mandátu v roce 2019 snaží diverzifikovat ekonomiku, která se v roce 2018 dostala z deset let trvající finanční krize. Do země se kabinet snaží přilákat zahraniční investice a technologické společnosti.

„S velkým potěšením dnes oznamujeme náš první cloudový region v Řecku. Bude poskytovat cloudové úložiště a služby zákazníkům společnosti Google,“ uvedla při oznámení investice v Aténách prezidentka společnosti Google Cloud International Adaire Fox-Martin.

Cloudový region se obvykle zakládá na seskupení datových center. Jde o zcela izolované prostředí, které nesdílí žádnou infrastrukturu s jiným regionem. Jednotlivé regiony jsou propojeny pouze páteřní konektivitou. Regiony slouží jako geograficky oddělená a izolovaná datová centra, kdy výpadek jednoho nijak neovlivní druhé, uvádí na svém webu poradenská a konzultační technologická firma Orbit.

Investice společnosti Google přichází dva roky poté, co se americká společnost Microsoft rozhodla vybudovat v Řecku tři datová centra. Agentura AP tehdy napsala, že firma tam investuje až jednu miliardu dolarů. Loni v Řecku svou první pobočku otevřela divize cloudových služeb firmy Amazon.

Po dokončení projektu Googlu bude Řecko jednou z mála zemí na světě mimo Severní Ameriku, kde budou mít tři největší nadnárodní společnosti poskytující cloudové služby místní zastoupení s infrastrukturou, uvádějí řecká média.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: CLOUD & BACKUP NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy