Přeskočit na obsah

GSA uvádí, že 176 mobilních operátorů již nasadilo 5G v 72 zemích

Celkem 176 operátorů v 72 zemích již spustilo jednu nebo více služeb 5G kompatibilních s 3GPP, vyplývá z nejnovější aktualizace Global mobile Suppliers Association (GSA).

Do poloviny srpna 2021 investovalo do 5G 461 operátorů ve 137 zemích, včetně testů, získávání licencí, plánování, zavádění sítí a spouštění, uvedla GSA.

Subjekt rovněž poznamenal, že 166 operátorů v 67 zemích spustilo mobilní služby 5G kompatibilní s 3GPP, zatímco 63 operátorů ve 34 zemích spustilo 5G FWA nebo domácí širokopásmové služby kompatibilní s 3GPP. Pět operátorů oznámilo měkké spuštění sítí 5G, které nejsou započítány do výše uvedených údajů o spuštění, uvedla GSA.

Třináct operátorů spustilo komerční veřejné samostatné sítě 5G, zatímco 45 dalších plánuje nebo zavádí 5G SA pro veřejné sítě a 23 operátorů je zapojeno do testů a zkoušek.

Mezi další zjištění patří:

GSA sledovala 938 oznámených zařízení 5G, což je nárůst o 350 z 588 za šest měsíců.
GSA identifikovala 450 oznámených telefonů 5G, oproti 351 v lednu 2021.
Existuje nejméně 608 komerčně dostupných zařízení 5G, což je více o 66% za šest měsíců.

Začátkem tohoto měsíce GSA uvedla, že sleduje nejméně 370 společností po celém světě, které investovaly nebo investují do soukromých mobilních sítí, přičemž nasazení 5G začíná nabírat na obrátkách.

Počet zahrnuje zkušební a pilotní nasazení, spuštění komerčních sítí nebo investice do licencí, které by umožnily nasazení soukromých sítí LTE nebo 5G. GSA identifikoval 45 zemí s nasazením privátních sítí založených na LTE nebo 5G nebo kde byly přiděleny licence 5G vhodné pro spektrum soukromých sítí.

GSA také uvádí, že zatímco LTE stále představuje většinu nasazení soukromých mobilních sítí, tržní podíl 5G roste. LTE je používáno v 64% identifikovaných soukromých mobilních sítích, což je pokles o 81% v říjnu 2020, na rozdíl od 5G – které se nyní zavádí (nebo se plánuje jeho zavedení) ve 44% soukromých mobilních sítí, včetně 8%, které jsou LTE i 5G.

Data GSA naznačují, že výroba je jedním z prvních uživatelů lokálních soukromých mobilních sítí, přičemž 79 identifikovaných společností je držitelem vhodných licencí nebo je zapojeno do známých pilotních projektů nebo nasazování sítí LAN nebo pravděpodobných sítí LAN. Na druhém místě je těžba, přičemž přístavy také aktivně testují/nasazují místní mobilní mobilní sítě.

Zdroj: rcrwireless.com

Obrázek: Freepik

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy