Přeskočit na obsah

Hackathon vyhrál nápad na senzor pro sledování hladiny cukru u diabetiků

Podkožní senzor, který usnadní život pacientům s cukrovkou, se stal nejlepším nápadem pátého ročníku akce European Health Hackathon (EHH), kterou o víkendu hostil Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM). Na druhém místě se umístilo řešení pro včasnou identifikaci chronického onemocnění ledvin na základě analýzy dat. Třetí místo obsadil nápad na aplikaci, která upozorní, že někdo v okolí potřebuje resuscitaci. Výsledky v tiskové zprávě oznámili organizátoři akce.

Vítězný projekt vytvořil český hackerský tým nazvaný SZN ve složení Dušan Klíma, Martin Fejt a Petr Kramara. Jeho řešení nazvané DiApp by do budoucna mohlo usnadnit průběžné sledování hladin cukru u hospitalizovaných pacientů. „Pro nemocné to bude znamenat, že místo čtyř až šesti píchnutí do prstu za den by při příjmu dostali podkožní senzor na měření hladiny cukru,“ uvedl vedoucí ambulance Kliniky diabetologie IKEM Robert Bém. Ocenil, že řešení přináší větší bezpečnost pacientů, ale také usnadní práci zdravotnickému personálu.

Druhé místo na víkendovém hackathonu získal česko-slovenský hackerský tým ettioled, který vymyslel řešení zvané CKD-xgBoost. To dokáže z dat identifikovat potenciální pacienty s chronickým onemocněním ledvin. „Význam této aplikace nespočívá pouze v detekci bezpříznakových pacientů, kteří dosud neví o svém onemocnění ledvin, ale také šanci nasadit inovativní léky, které zpomalí postup chronických onemocnění ledvin a oddálí případnou dialýzu, popřípadě transplantaci,“ zhodnotil nápad přednosta Transplantačního centra IKEM Ondřej Viklický.

Třetí místo získal český hackerský tým Bild Mlue. Jeho členové navrhli prototyp řešení Beat Savior, jež má propojit zdravotníky i poučenou veřejnost do záchrany lidských životů při resuscitaci.

Cílem akce European Health Hackathon je hledat inovativní řešení, která zlepší zdravotnictví a péči o pacienty. Podle organizátorů je největší svého druhu ve střední Evropě. Letos se jí zúčastnilo na vybraných 190 etických hackerů z Česka i dalších evropských států. V prostorách nemocnice IKEM programovalo od pátku do dneška osmdesátka z nich. Byli to většinou studenti informačních technologií nebo pracovníci IT z praxe, kterým po celou dobu radili odborníci z řad lékařů a experti na umělou inteligenci nebo datové analýzy.

Vítězové si rozdělili odměnu 450.000 korun a budou mít možnost svůj nápad dál rozvinout. „Úspěšné týmy dostaly pozvánku dopracovat svůj nápad ve zdravotnickém inkubátoru Caelestinus, jehož partnery jsou vedle IKEM také Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze nebo americká společnost InterSystems,“ uvedl inovátor a spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti CEE Hacks.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy