Přeskočit na obsah

Hrozby pro Android se v dubnu nejčastěji šířily přes hry

Nejčastější hrozbou pro zařízení s platformou Android v Česku byl s podílem 40 procent v dubnu trojský kůň Andreed, který zobrazuje nevyžádanou agresivní reklamu. Naproti tomu druhý bankovní škodlivý program Cerberus byl druhý měsíc v řadě detekován pouze v desetině všech případů.

Útočníci v dubnu šířili malware především přes falešné verze známých her, jako je Buddy Toss, hororová hra Ultime Custom Night či hra od českých vývojářů Chuchel. Bezpečnostní specialisté ale zaznamenali také případy, kdy útočníci zneužili k šíření virů mobilní aplikace k vozidlům Kia nebo Hyundai.

Ačkoli adware, neboli reklamní škodlivý kód, nepředstavuje ve srovnání s bankovním malwarem tak závažné riziko, uživatelé by ani tento škodlivý kód neměli podceňovat. Adware může v konečném důsledku sbírat citlivé informace o uživateli a jeho chování na internetu, nebo ho přesměrovat na webové stránky se škodlivým obsahem, kde může do zařízení stáhnout daleko škodlivější malware.

Druhý Cerberus se rovněž šířil prostřednictvím her, ale také přes nelegitimní verze aplikací k vozidlům Kia nebo Hyundai. Třetím nejčastěji detekovaným škodlivým kódem byl tentokrát program Agent.JDU. Vydával se nejčastěji za aplikace k editování videí nebo zvukových stop.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy