Přeskočit na obsah

Huawei již kvůli americkým sankcím vyměnil 13 000 součástek

Čínský prodejce Huawei Technologies nahradil více než 13 000 komponentů, které byly ovlivněny omezeními uvalenými vládou USA, uvedl čínský tisk s odkazem na zakladatele společnosti Ren Zhengfei.

Společnost Huawei tyto díly nahradila součástkami, které vyvinula sama a další čínské společnosti za poslední tři roky.

Výkonný ředitel také uvedl, že kvůli americkým sankcím bylo také vyměněno více než 4000 desek plošných spojů. Výroba desek plošných spojů se stabilizovala poté, co Huawei vyvinul náhradní díly z domácích zdrojů.

Huawei také vyvinul svůj vlastní software pro správu, MetaERP, zcela s využitím vlastního operačního systému, databáze a kompilátoru, uvádí zpráva.

Ren poznamenal, že společnost v loňském roce utratila přibližně 23,8 miliardy dolarů na výzkum a vývoj.

Zástupci Huawei již dříve uvedli, že Huawei neočekává, že by Bidenova administrativa odstranila společnost ze seznamu entit. V květnu 2019 přidalo americké ministerstvo obchodu Huawei na svůj seznam entit, což je rozhodnutí, které společnosti fakticky zakázalo nakupovat díly a komponenty od amerických společností bez souhlasu vlády USA. Podle objednávky potřebuje Huawei licenci vlády USA k nákupu komponent od amerických dodavatelů.

Americká vláda zařadila Huawei na seznam entit ministerstva obchodu kvůli bezpečnostním obavám, protože Washington věří, že čínská vláda používá zařízení Huawei pro účely špionáže. Huawei tato obvinění neustále popírá.

Začátkem minulého měsíce zpráva agentury Reuters odhalila, že Německo zvažuje zákaz některých komponent 5G vyrobených čínskými společnostmi Huawei a ZTE. Německá média dále uvedla, že tento zákaz by mohl zahrnovat komponenty již zabudované v sítích, což by vyžadovalo, aby je operátoři odstranili a nahradili, údajně bez náhrady.

Zákaz ještě nebyl vydán, ale mluvčí ministerstva vnitra agentuře Reuters potvrdil, že německá vláda v rámci svého širšího přezkumu svých vztahů s Čínou přehodnocuje i své telekomunikační dodavatele. „Hlavní změnou je, že tyto přísné kontroly potenciálních bezpečnostních rizik se nyní vztahují i na stávající komponenty v telekomunikačních sítích,“ uvedla mluvčí.

V dopise tamního ministerstva hospodářství však bylo uvedeno, že zákaz některých komponent ze strany čínských prodejců Huawei a ZTE by mohl mít významný dopad na německou infrastrukturu mobilních sítí, pokud by musely být nahrazeny ve větším měřítku.

V Evropě pouze Británie a Švédsko oficiálně zakázaly Huawei a ZTE dodávat síťová zařízení 5G.

Zdroj: rcrwireless.com