Přeskočit na obsah

IBM uvádí 127-qubitový kvantový procesor Eagle, tvrdí, že jej nelze simulovat na klasickém superpočítači

IBM představilo svůj nejnovější kvantový výpočetní procesor, 127-qubitový Eagle.

Brzy plánuje uvést čip jako testovací systém pro vybrané členy IBM Quantum Network přes IBM Cloud.

Společnost uvedla, že má nový design, který staví všechny qubity na jednu vrstvu, ale všechny ovládací komponenty na více fyzických úrovní.

Tato konstrukce umožnila výrazné zlepšení výpočetního výkonu, uvedla společnost. Další podrobnosti o výkonu procesoru ale IBM neuvedla.

Ne všechny qubity jsou stejné, různé systémy mají různé úrovně stability a chybovosti. IBM má svůj vlastní benchmark, se kterým přišla na hodnotu qubitů, metriku Quantum Volume, která hodnotila předchozí systémy IBM jako nejlepší na světě. IBM také nedávno představila výkonnostní standard CLOPS pro měření počtu kvantových obvodů, které může kvantová procesorová jednotka provést za jednotku času. IBM zatím nevydá informace o Quantum Volume nebo CLOPS pro Eagle.

Společnost uvedla, že procesor byl prvním, který byl příliš komplikovaný na to, aby jej simuloval klasický superpočítač. IBM však neřeklo, že dosáhlo kvantové nadvlády – kdy kvantový počítač dokáže vyřešit problémy, které klasické počítače prostě neumí.

Google dříve prohlásil kvantovou nadvládu pro svůj kvantový počítač Bristlecone, ale IBM to vyvrátilo a poukázalo na to, že Google toho dosáhl pouze pro velmi specifické pracovní zatížení – a že jakmile byl problém optimalizován pro klasické počítače, nebyl tak působivý.

Spolu s Eagle IBM debutovala další iterací svého kvantového počítače, IBM Quantum System Two. Bude schopen pojmout Eagle a také připravovaný čip s více než 1 000 qubity, jehož spuštění je v současnosti plánováno na rok 2023.

IBM Quantum System Two také umožní kombinovat více kvantových čipů dohromady.

Zdroj: datacenterdynamics.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS