Přeskočit na obsah

IKEA dostala pokutu 1,2 milionu dolarů za propracovaný „špionážní systém“

Francouzská dceřiná společnost IKEA byla zasažena pokutou 1,2 milionu dolarů poté, co byla shledána vinnou ze strašidelného systematického špehovacího programu zaměřeného na zákazníky, zaměstnance a dokonce i potenciální zaměstnance. Žalobci prohlásili, že společnost nelegálně špehovala kolem 400 lidí.

Bývalý generální ředitel IKEA France Jean-Louis Baillot byl podle Deutsche Welle osobně pokutován částkou 50 000 EUR za „uchovávání osobních údajů“ a francouzský soud mu uložil podmíněný dvouletý trest.

Více než tucet dalších bylo za špionážní režim souzeno, včetně čtyř policistů obviněných z předávání důvěrných záznamů a dalšího bývalého generálního ředitele IKEA France, Stefana Vanoverbekeho.

Dceřiná společnost prodávající nábytek byla shledána vinnou z provozování nelegálních operací mezi lety 2009 a 2012, které zahrnovaly najímání soukromé bezpečnostní firmy Eirspace, aby vykopala špínu na své zaměstnance a vnímané protivníky. V jednom případě společnost vyšetřovala zaměstnance, aby zjistila, jak si mohl dovolit BMW ze svého platu.

Další bývalý zaměstnanec IKEA France, který se také podílí na odborovém aktivismu, byl společností obviněn z vyloupení banky poté, co si najali policisty, aby zajistili policejní záznamy, uvedla DW. Zaměstnanec neporušil žádné zákony, jen sdílel jméno s bankovním lupičem.

Jeden manažer obchodu, Patrick Soavi, popsal soudu, jak požádal bratrance policisty, aby „hodil oko“ na 49 uchazečů o zaměstnání, uvedla BBC. Později poslal dalších 68 jmen na nelegální kontroly.

Minulý rok na jaře bývalý vedoucí operací řízení rizik IKEA France Jean-Francois Paris vypověděl, že pro tyto druhy vyšetřování každoročně stanovil rozpočet mezi 633 000 až 753 000 USD externí bezpečnostní firmě Eispace.

Šéf Eirspace Jean-Pierre Fourès dostal od francouzského soudu rovněž podmíněný dvouletý trest a pokutu 20 000 EUR.

V reakci na to právní tým IKEA France uvedl, že v organizaci neexistuje „zobecněná špionáž“ a že dceřiná společnost vydala prohlášení, že „bere ochranu údajů svých zaměstnanců a zákazníků velmi vážně,“ uvedla DW.

IKEA France nereagovala na žádost o komentář k rozhodnutí.

Zdroj: threatpost.com

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy