Přeskočit na obsah

Indická vláda získá největší podíl ve společnosti Vodafone Idea, aby zachránila telco potýkající se s problémy

Indická vláda má získat 35,8procentní podíl ve Vodafone Idea (Vi), aby zabránila pádu společnosti.

Problémová telekomunikační společnost tento týden oznámila záchrannou akci, která umožní vládě převést splátky aukce spektra a upravené poplatky z hrubého příjmu (AGR) na vlastní kapitál. V záchranném balíčku oznámeném tento týden vláda uvedla, že telekomunikační společnosti mohou odložit platby za spektrum a další závazky o čtyři roky a že jakýkoli úrok nashromážděný během období lze převést na vlastní kapitál.

„Představenstvo na svém zasedání konaném dne 10. ledna 2022 schválilo přeměnu celé výše těchto úroků souvisejících se splátkami aukce spektra a poplatky AGR na vlastní kapitál,“ uvedla společnost v prohlášení pro burzu BSE. „Přeměna tedy povede k rozředění na všechny stávající akcionáře společnosti, včetně zakladatelů. Po konverzi se očekává, že vláda bude držet přibližně 35,8 procenta celkových akcií společnosti v oběhu.”

Tento krok znamená pokles podílu Vodafone Group na Vi z přibližně 45,1 procenta na 28,5 procenta a podíl Aditya Birla Group pokles z 28,5 procenta na přibližně 17,8 procenta.

Uprostřed dluhů blížících se 24 miliardám dolarů byla Vi údajně v loňském roce blízko „nenávratnému bodu kolapsu“ podle předsedy společnosti Kumara Mangalama Birly.

Společnost dluží vládě miliardy dolarů poté, co indický nejvyšší soud loni poskytl společnostem Vi a Airtel 10 let na zaplacení upravených poplatků za spektrum, zatímco bojuje s klesajícím podílem na trhu a roky ztrát. Birla dosáhl bodu, kdy nabídl vládě, že se dobrovolně vzdá svého podílu, aby provoz udržel.

Zpráva Deutsche Bank z července uvedla, že nejlepší možností, jak zachránit Vi, je, že indická vláda převede dluh telekomunikační společnosti na vlastní kapitál a sloučí ji se státní telekomunikační společností Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL). Nicméně, Times of India uvedly, že vláda byla proti jakékoli fúzi Vi s BSNL a / nebo Mahanagar Telephone Nigam Ltd (MTNL).

V září byl společnosti poskytnut odklad, když vláda schválila nový balíček telekomunikačních úlev, který má zmírnit tlak na společnost a odložit některé její platby za spektrum.

Tento týden Vi uvedla, že vláda nechce aktivně provozovat neziskového telefonního operátora a neplánuje jmenovat člena představenstva.

Ministr komunikace Ashwini Vaishnaw dodal: “Vláda zůstane pouze investorem. Společnosti budou řídit profesionálové. Všechny dluhové závazky zůstanou v odpovědnosti společností. Společnosti nám daly závazek. Ve vhodném termínu odejdeme ze společností.”

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS