Přeskočit na obsah

Indické státní telco BSNL spustí 4G, 5G NSA v srpnu

Indické státní telco Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) očekává, že v srpnu spustí komerční služby 4G a také svou 5G síť v režimu Non-Standalone (NSA), uvedl místní deník The Indian Times.

Oznámil to výkonný ředitel a předseda Centra pro rozvoj telematiky (C-DoT) Rajkumar Upadhyay. Prozradil, že státní operátor v současné době provádí proof of concept (POC) pro 4G a zároveň pracuje na 5G.

Soukromí indičtí operátoři již spustili svou 4G síť před několika lety, ale BSNL až dosud nedokázala spustit 4G kvůli finančním problémům.

Zpráva uvádí, že BSNL má v úmyslu spustit svou 5G samostatnou síť v zemi ve třetím čtvrtletí roku 2023.

BSNL spolupracuje s indickými IT službami a konzultační společností Tata Consultancy Services (TCS) na provádění terénních zkoušek v Ambale a Chandigarh v severní Indii.

Vládní výzkumná organizace C-DoT a další akademické instituce, jako je Indian Institute of Technology, hrají důležitou roli v rozvoji domácího telekomunikačního technologického ekosystému. BSNL bude podle zprávy používat lokálně vyvinutou technologii 4G ke spuštění komerčních služeb v roce 2022.

Podle nedávných tiskových zpráv může indická vláda v nadcházející aukci spektra snížit základní cenu za frekvence 5G.

Rozhodnutí snížit cenu spektra 5G potenciálně umožní účast více operátorů a urychlí zavádění 5G v Indii. Indická vláda očekává, že udělí 5G frekvence v srpnu nebo září.

Vláda již dříve stanovila minimální cenu pro 5G na 4,92 miliardy INR (64,1 milionu USD) za MHz spektra v pásmu 3,3–3,6 GHz.

Začátkem tohoto roku místní operátoři uvedli, že pro nadcházející aukci spektra musí být rezervní cena za spektrum 5G snížena o více než 90 %, bez plateb předem a moratoria na 5–6 let.

Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) v současné době pracuje na doporučeních pro aukce spektra 5G a očekává, že tato doporučení předloží ministerstvu telekomunikací (DoT) do konce března nebo dubna.

Podle předchozích zpráv Indie plánuje udělit pásma 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1,8 GHz, 2,1 GHz, 2,3 GHz, 2,5 GHz a 3,3–3,6 GHz. Prostřednictvím aukce spektra se budou moci operátoři ucházet i o spektrum v pásmu milimetrových vln.

Indičtí operátoři Reliance Jio Infocomm, Bharti Airtel a Vodafone Idea již dříve obdrželi od DoT šestiměsíční prodloužení na provádění zkoušek 5G. S tímto rozšířením budou operátoři moci provádět zkoušky 5G do května 2022. Zpočátku byly telekomunikační společnosti oprávněny testovat technologii 5G do konce listopadu 2021.

V květnu loňského roku DoT udělilo zkušební spektrum 5G na šest měsíců v pásmech 700 MHz, 3,5 GHz a 26 GHz, čímž připravilo místním operátorům cestu k partnerství a vývoji případů použití 5G.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy