Přeskočit na obsah

Indický soud částečně vyhověl Googlu ve sporu o dominantní postavení Androidu

Indický odvolací soud částečně vyhověl firmě Google z americké skupiny Alphabet ve sporu o zneužívání dominantního postavení jejího operačního systému Android. Soud zrušil čtyři z deseti antimonopolních opatření, která má Google zavést v rámci změn svého obchodního modelu. Ostatní opatření soud potvrdil, stejně jako pokutu 161 milionů USD (3,5 miliardy Kč). Uvedl také, že závěry indického úřadu pro ochranu hospodářské soutěže CCI o omezování konkurence firmou Googlu byly správné, informovala dnes agentura Reuters.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže loni v říjnu uvedl, že Google zneužíval svého dominantního postavení na trhu, a nařídil firmě, aby odstranila omezení uvalená na výrobce přístrojů, včetně předinstalovaných aplikací. Současně úřad Googlu vyměřil pokutu.

Mezi body, které soud zrušil, patří to, že Google nebude muset do svého obchodu Play Store umísťovat obchody s aplikacemi třetích stran. Google také nebude muset uživatelům umožnit odstranění předinstalovaných aplikací, jako jsou Mapy Google, Gmail a YouTube. Může také pokračovat v omezování takzvaného sideloadingu, což je stahování aplikací bez použití obchodu s aplikacemi. Antimonopolní úřad původně požadoval, aby Google toto omezování ukončil.

Rozhodnutí je pro Google určitou úlevou, protože v lednu nejvyšší soud odmítl pozastavit některá z nápravných opatření, která nařídil antimonopolní úřad. Nejvyšší soud požádal odvolací instanci, aby případ posoudila a rozhodla do konce března.

Google byl rozhodnutím Indie o Androidu znepokojen, protože nařízení byla považována za rozsáhlejší než ta, která byla uložena v přelomovém rozhodnutí Evropské komise (EK) z roku 2018. Google uváděl, že žádná jiná jurisdikce nikdy nepožadovala tak rozsáhlé změny a opakovaně tvrdil, že růst ekosystému Android v Indii se kvůli tomu zastaví.

Zhruba 97 procent ze 600 milionů chytrých telefonů v Indii funguje se systémem Android, odhadla společnost Counterpoint Research. V Evropě má tento operační systém Googlu zhruba 75 procent z 550 milionů chytrých telefonů.

TZ