Search
Close this search box.

Indie zahájí 20. května novou aukci spektra 5G

Indická vláda potvrdila, že nadcházející aukce spektra má podle místních tiskových zpráv začít 20. května.

Ministerstvo telekomunikací (DoT) vydalo notice inviting application (NIA), která nastiňuje pravidla procesu.

V nadcházející aukci bude nabídnuto 5G v pásmech 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2,1 GHz, 2,3 GHz, 2,5 GHz, 3,3 GHz a 26 GHz.

Operátoři, kteří chtějí nakoupit spektrum, se mohou hlásit do 22. dubna. Podle zpráv ve dnech 13. až 14. května proběhne simulovaná aukce spektra.

Podle zdrojů obeznámených s problematikou aukce se vylosuje pouze několik nabídek společností Bharti Airtel a Vodafone Idea (Vi) na obnovení jejich frekvencí.

Povolení Bharti Airtel a Vi vyprší v roce 2024 v některých indických geografických kruzích. Letošní obnovy spektra Airtelu jsou v pásmech 900 MHz a 1800 MHz v kruzích J&K, Urísa, Bihar, UP-East, Západní Bengálsko a Assam. Vi čelí obnově spektra v Západním Bengálsku (900 MHz a 1800 MHz) a UP-West (900 MHz).

Začátkem tohoto roku DoT potvrdilo, že nebude dražit pásmo 600 MHz v nadcházející aukci spektra, protože orgán si klade za cíl provést další studie, aby zajistil, že nedochází k rušení provozu satelitů.

Podle místních novin The Economic Times úředník řekl, že Indie chtěla být součástí zemí nabízejících IMT na 600 MHz, ale Čína se tomu bránila.

Pásmo 600 MHz bylo uvedeno do prodeje v poslední aukci v srpnu 2022, ale zůstalo neprodáno.

Indie dokončila svou první aukci spektra 5G v červenci 2022. Reliance Jio odešla s největším spektrem, když utratila 11 miliard dolarů. Airtel získal spektrum v hodnotě 5,4 miliardy dolarů, zatímco Vodafone získal spektrum v hodnotě 2,4 miliardy dolarů. Nakonec Adani koupil spektrum v hodnotě přibližně 27 milionů dolarů, které použije k nabízení služeb privátní sítě 5G.

Místní operátor Reliance Jio Infocomm již dokončil zavádění technologie 5G v Indii. Reliance Jio Infocomm od října 2022 rychle rozšiřuje svou 5G síť pomocí architektury Standalone (SA).

Mezitím konkurenční telekomunikační společnost Bharti Airtel již dříve uvedla, že je na dobré cestě pokrýt celou zemi technologií 5G do března 2024.

Airtel v současné době využívá k poskytování služeb 5G zařízení od společností Ericsson, Nokia a Samsung.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS