Přeskočit na obsah

Investice do reklamy a marketingu loni vzrostly na 124,7 miliardy Kč

Investice do reklamy a marketingu v loňském roce vzrostly o pět miliard korun na 124,7 miliardy korun. Z toho 72,7 miliardy korun tvořily investice do reklamy v médiích a 52,1 miliardy Kč marketingové akce. Uvedla to Asociace komunikačních agentur (AKA).

„Z výsledků výzkumu lze vypozorovat, že se zadavatelům, pokud jde o objem investic, vrátil optimismus. Svoji roli sehrála i odložená spotřeba domácností,“ uvedl ředitel AKA Marek Hlavica.

Největší část reklamních investic připadla televizím. Jejich objem v ceníkových cenách vzrostl o čtyři procenta na 64,4 miliardy Kč. Reklama v tisku vzrostla o 11 procent na 19 miliard Kč. První tři místa mezi zadavateli loni opět zaujaly obchodní řetězce Lidl, Kaufland a Albert. Oproti roku 2020 se však jejich investice rapidně nenavyšovaly.

Letos by měl objem trhu vzrůst o 12 procent na 139,4 miliardy korun, očekává AKA. U mediálních aktivit čeká asociace růst o šest procent na 77,1 miliardy korun a u nemediálních o 19,7 procenta na celkových 62,3 miliardy Kč.

„S ukončením pandemie lze očekávat silný nárůst aktivačních kampaní, ať již v oblastech podpory prodeje, tak relationship či event marketingu. Tlak zadavatelů na splnění obchodních cílů bude letos enormní, což potvrzují i celková čísla růstu nemediálního trhu, který svou dynamikou výrazně překonává očekávanou inflaci roku 2022,“ uvádí David Čermák ze sekce aktivačních agentur AKA.

Průměrné hodinové sazby reklamních a marketingových agentur se letos v lednu meziročně navýšily o 5,5 procenta. Důvodem je zejména míra inflace druhého pololetí roku 2021 a její stále rostoucí trend. Podle očekávaní poroste reklamní trh zejména v oblastech s vyšší mírou vstupů náchylných právě k inflaci.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy