Přeskočit na obsah

IP TV využívá již 22 procent televizních domácností

Podíl placených televizních stanic na sledovanosti se za posledních pět let více než zdvojnásobil na loňských 3,6 procenta ve skupině 15 až 69 let. Jejich počet na českém trhu ve stejném období vzrostl o 67 procent na 25. ČTK to sdělila v tiskové zprávě distribuční firma Atmedia.

Měsíčně tak kanály, které lze sledovat výhradně prostřednictvím některého z operátorů placené televize, tedy přes satelit, kabel nebo IP TV, oslovily v průměru 3,5 milionu diváků starších čtyř let, kteří jejich sledováním strávili v průměru jednu hodinu a 19 minut denně.

„Podíl na sledovanosti placených kanálů bude ve skutečnosti ještě vyšší. Řada z nich totiž není zapojená do oficiálního měření televizní sledovanosti. Skupina tzv. ostatních televizních stanic, tedy těch, které nejsou měřené, měla loni 5,5procentní podíl na sledovanosti, zatímco před pěti lety to bylo 5,7 procenta. A většina z těchto ostatních televizních stanic jsou právě placené kanály. Jejich celkový podíl na sledovanosti tak bude někde kolem osmi procent,“ uvedl ředitel marketingu Atmedia Pavel Müller.

Jedním z důvodů, který stojí za rostoucím podílem na sledovanosti placených kanálů, je podle něho větší počet domácností přijímajících televizní vysílání prostřednictvím některého z operátorů placené televize. Zatímco v roce 2017 využívalo jako hlavní způsob příjmu televizního vysílání kabelovou nebo satelitní televizi či IP TV 49 procent českých televizních domácností, v loňském roce to bylo 54 procent. V posledních letech roste výrazně především IP TV, kterou využívá již 22 procent televizních domácností, dodal Müller.

Z placených televizních stanic se minulý rok dařilo například dokumentárním a sportovním. O desetinu rostly například kanály CS History, Discovery Channel, National Geographic a Spektrum, nebo Eurosport 1, Sport 1 a Sport 2. O jednotky procent rostla také skupina filmových a seriálových stanic.

Společnost Atmedia má ve svém portfoliu celkem 26 měřených televizních stanic, přičemž 21 z nich je pouze v nabídce operátorů placené televize a pět vysílá také v terestrických sítích DVB–T2.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy