Přeskočit na obsah

Jižní Koreji se povedlo dopravit raketou vlastní výroby na orbitu družici

Jižní Koreji se poprvé podařilo dopravit raketou vlastní výroby na oběžnou dráhu kolem země satelit. Nosná raketa Nuri odstartovala z vesmírného střediska Naro na jihu země a zhruba o hodinu později jihokorejské ministerstvo vědy a technologií oznámilo úspěch mise. Loni v říjnu se Soulu tento záměr nezdařil.

Třístupňová nosná raketa KSLV-II, známá také jako Nuri, je první raketou, kterou Jižní Korea vyrobila bez cizí pomoci. „Druhý test rakety Nuri byl úspěšný, protože se podařilo umístit na oběžnou dráhu maketu družice,“ řekl podle agentury Reuters jihokorejský ministr vědy a technologií I Čong-ho.

Kromě makety satelitu o hmotnosti 1,3 tuny nesla raketa také ověřovací družici vážící 162,5 kilogramu a čtyři malé vědecké satelity vyvinuté jihokorejskými univerzitami. Start byl původně plánován o týden dříve, z technických důvodů byl ale odložen.

Vypouštění raket je na Korejském poloostrově dlouhodobě citlivou otázkou. Severní Korea čelí obviněním, že pod rouškou vynášení družic na orbitu testuje technologie pro mezikontinentální balistické střely, které by mohly v budoucnu nést jaderné hlavice. Jižní Korea do budoucna plánuje vypustit sérii vojenských satelitů, její odborníci ale odmítají, že by raketa Nuri byla sama o sobě použitelná jako zbraň.

Jižní Korea vypustila poslední obdobnou raketu v roce 2013 po řadě odkladů a několika neúspěšných testech. Raketa KSLV-I, která vznikla ve spolupráci s Ruskem, tehdy úspěšně vynesla družici na oběžnou dráhu kolem země. Jihokorejský vesmírný program se chce nyní podle Reuters zaměřit na vypouštění pozorovacích, navigačních a komunikačních satelitů. Do roku 2030 hodlá Jižní Korea vyslat vlastní sondu k Měsíci.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy