Přeskočit na obsah

Kongres OBALKO 9 restartoval život obalové komunity

Kongres OBALKO 9, se uskutečnil ve dnech 14. a 15. října v Aquapalace Hotelu Prague. Celkem 420 účastníků diskutovalo o aktuálních problémech a výzvách spojených s obalovým průmyslem. Hlavní motto kongresu znělo Tři dimenze obalu. „Je několik důležitých funkcí obalu, ale vypíchli jsme tři, které v současnosti mnoho firem pokládá za naprosto klíčové – ochrana, marketing a cirkularita. V podstatě ve všech přednáškách nebo panelových diskusích byly tyto tři dimenze obalu přítomné,“ říká Jeffrey Osterroth, generální ředitel pořádající společnosti Atoz Group. 3D pojetí bylo umocněno trojdimenzionální grafikou, všudypřítomnými 3D brýlemi nebo simulátory virtuální reality ve večerní části programu.

Den ve víru obalů
Hlavní konferenční program odstartoval Ladislav Špaček. Mistr etikety se tentokrát zaměřil na jiné etikety, než jsou obaloví profesionálové zvyklí, totiž náš osobní obal. Velmi přesvědčivě a zároveň vtipně předestřel fakta o tom, jak nás lidé vnímají při osobním jednání, jak můžeme budovat vztahy typu win-win a proč ztrácíme klienty. Mnohé je spojeno s naší schopností kultivovaného společenského vystupování.

Následovala prezentace, která byla takříkajíc zásahem na komoru. Přední obalový odborník a někdejší předseda německého obalového institutu Thomas Reiner se pustil do klíčového tématu současnosti – udržitelnosti. Obalový průmysl čelí obrovským výzvám, které souvisejí s ekologickou udržitelností. Na příkladu konkrétních firem Thomas Reiner ukázal, že někteří jsou při přechodu na udržitelnější obaly hodně daleko, ale některé firmy stojí teprve na začátku. Nutnost značných změn v následujících letech bude celý průmysl tlačit k velkým investicím a inovacím. Přednášející však připomněl, že stále existuje velké množství nevyřešených problémů – technických, technologických, legislativních, společenských i ekonomických. Stejně tak nelze ztratit ze zřetele nutnou balanci všech funkcí obalu.

V panelové diskusi nazvané Tři dimenze obalu sdíleli informace a své názory Petr Chvojka (Rohlik Group), Jannis Samaras (Kofola ČeskoSlovensko), Martin Jahoda (Emco), Pavla Cihlářová (GS1 Czech Republic), Ivo Benda (Greiner Packaging Slušovice) a Martin Hejl (Thimm pack’n’display). Jádrem diskuse byla debata o vyváženosti různých funkcí obalů. Diskutující se shodli na tom, že navzdory potřebě velkých změn na obalovém trhu nelze rezignovat na to, proč tu obaly vlastně jsou. Mají především chránit a zajistit bezpečný transport. Zástupci jednotlivých společností také uvedli konkrétní příklady svých obalových inovací.

Po uplynutí dopoledního programu byla i letos zařazena networkingová platforma BizPack. Uskutečnilo se několik desítek předem připravených schůzek mezi potenciálními obchodními partnery. Jsou koncipována jako krátká, přibližně desetiminutová setkání, během nichž si mohou obě strany sdělit základní informace a poznat, zda má smysl navázat hlubší obchodní jednání.

Odpoledne si účastníci mohli vybrat, které téma je jim bližší. Technologie a transport, nebo marketing a design – podle toho pak volili účast na jednom ze dvou takto nazvaných workshopů. Technologická sekce zahrnovala příspěvky z oblasti digitální výroby etiket (Jaroslav Vidra, Litograf; Peter Lauko, Tomáš Kugler, oba Konica Minolta), blockchainu (Petr Čermák, Blockchain Connect | Czech Alliance) nebo automatizované přípravy tiskových dat (Dana Kilárska, Purgina; Anton Puškár, M & P). Závěr workshopu patřil panelové diskusi o paletovém trhu, kdy debatovali Pavel Pánek (Budějovický Budvar), Tomáš Körner (Geis CZ) a Milan Kovařík (Zemský výbor Epal pro ČR a SR).

Marketingová sekce zahrnovala několik tematicky pestrých příspěvků na téma nynější obalové revoluce v FMCG (Gabriela Kobesová, Danone), vývoje POS/POP materiálů po covidové krizi (Petr Šimek, Andrea Vozníková, oba POPAI), digitální tiskové a výsekové technologie (Martin Muzikář, Thimm pack’n’display; Radi Uzunov, Jan Becher Pernod Ricard), connected packagingu (Jenny Stanley, Appetite Creative) nebo greenwashingu (Petra Koudelková, FSV UK).

Udržitelnost vybízí k diskusi
Megatrendem současnosti je udržitelnost, a proto se na tuto problematiku zaměřila společná odpolední část kongresu. Odstartovala ji diskuse nazvaná Svět se mění a obaly s ním, které se účastnili zástupci firem, jež jsou na trhu dlouhé desítky let. V debatě, kterou řídil Petr Šikýř (Eko-kom), prezentovali své názory na minulý vývoj obalového trhu a současné a budoucí výzvy Jiří N. Salamánek (efko cz), Petr Kopáček (Danone) a Pavel Hampejs (Unilever).

V následující případové studii se účastníci seznámili s výsledky testu papírových lahví v reálných podmínkách. Obalovou inovaci pro rostlinné nápoje AdeZ od společnosti Coca-Cola Company prezentoval Szilárd Vargyas (Kifli.hu, součást skupiny Rohlik Group). Následující vystoupení patřilo také nápojům a papíru. Na programu však bylo pivo a inovativní skupinový obal pro multipacky pivních plechovek. Řešení představili Michal Matys (Pivovar Svijany), Jiří Andrš (Pivovar Clock) a Jan Kaprhál (Smurfit Kappa).

Pozornost mezi příznivci i odpůrci zálohování PET lahví a plechovek bezpochyby vzbudila Lucia Morvai, zástupkyně Správca zálohového systému. Na Slovensku se rozhodli připojit k přibližně desítce evropských zemí a zavádějí zálohovací systém, který je ve svých cílech, recyklačních i osvětových, velmi ambiciózní a jenž startuje již v lednu 2022. Systém se pochopitelně dotkne mnoha společností, které působí v Česku i na Slovensku. Jedno z nich je Kofola ČeskoSlovensko a právě „náčelník“ této nápojářské skupiny Jannis Samaras navázal s příspěvkem Udržitelnost je o hledání cest. Naznačil přístup Kofoly k udržitelnosti, prezentoval výsledky LCA spojené s obalovým portfoliem Kofoly a nastínil (po)kroky firmy na poli udržitelnosti (využití rPETu, široké nasazení vratných obalů, projekt Cirkulka a další).

Ceremonie i neformální 3D večírek
Závěr prvního kongresového dne patřil dvěma společenským událostem. Nejdříve se uskutečnila Ceremonie Obal roku, která představuje slavnostní předání cen této jediné certifikované obalové soutěže v Česku. Pořádá ji obalový institut Syba (obalroku.cz) a výsledky soutěže byly prezentovány např. v časopise Svět balení 112/2021. Během přibližně hodinové ceremonie si trofeje a diplomy převzaly desítky designérů, konstruktérů a majitelů inovativních firem.

Po důstojné ceremonii navázal už uvolněný večírek Obalového Business Mixeru. Za líbivých a k tanci vybízejících melodií živé kapely ochutnávali účastníci kulinářské speciality, vína či koktejly a neformálně debatovali se stávajícími nebo novými obchodními partnery. V duchu letošního „3D kongresu“ bylo možné také vyzkoušet svět ve virtuální realitě.

OBALKO je nejen odborný program, ale také praxe ve firmách. Druhý den se proto zájemci vydali do Všetat, aby si prohlédli digitální továrnu nejen na výrobu lepenky. Několik desítek účastníků mohlo nahlédnout do zákulisí výroby a získat detailní informace o tom, jak funguje závod společnosti Thimm pack’n’display. Představena byla například nová platforma pos4you. Celou továrnu charakterizuje vysoký stupeň automatizace, robotizace a digitalizace. Návštěvníci si také „sáhli“ na nový zvlňovací stroj i zařízení na zpracování vlnité lepenky s digitálním laserovým výsekem.

Příznivci moderních provozů mají šanci ještě 20. října, kdy účastníci kongresu OBALKO 9 vyrazí do nového závodu na výrobu nápojových plechovek ve Stříbře. Po prohlídce společnosti Canpack bude následovat prohlídka Plzeňského Prazdroje.

Příští kongres OBALKO se uskuteční ve dnech 13.–14. října 2022 opět v Aquapalace Hotelu Prague.

Zdroj: EVENT WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS