Přeskočit na obsah

Krach nejvíc ohrožuje firmy z okolí Brna a Prahy

Nejvíc rizikových firem v České republice podniká v Jihomoravském kraji a Praze. U těchto firem je pravděpodobnost prodlení plateb při plnění závazků z obchodního styku, možnost budoucího zhoršení finanční situace, vyšší úvěrové riziko i hrozba úpadku. Analýzu rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých krajích zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet. V ČR hodnotila téměř 400 tisíc firem. Výsledky vycházejí z metodiky skóringového modelu Dun & Bradstreet, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

„Analýza ukázala, že na našem trhu je krachem ohrožena každá sedmá firma. Z regionálního pohledu je rozložení rizikových firem nerovnoměrné. Největší podíl a současně nejvyšší absolutní počet takových firem má sídlo v okolí Brna (20 %) a v Praze (18,3 %), kde je krachem ohrožena zhruba každá pátá společnost. Jen v těchto dvou krajích je podíl rizikových firem nad celorepublikovým průměrem, který je 14,7 %,“ říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. S odstupem několika procentních bodů následují firmy ze Zlínského a Plzeňského kraje.

Naopak nejvyšší podíl stabilních společností s vysokou pravděpodobností spolehlivého plnění závazků z obchodního styku, nízkým úvěrovým rizikem a minimální pravděpodobností úpadku má registrovanou adresu v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Jejich podíl na tamní podnikatelské základně je zhruba poloviční.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy