Přeskočit na obsah

Kyberzločinci zneužívají popularity Netflixu a dalších platforem

Více než 93 000 pokusů o infekci škodlivým kódem, který se maskoval jako jedna z pěti nejpopulárnějších streamovacích platforem – Netflix, Disney+, Apple TV+, Amazon Prime Video a Hulu – odhalily od začátku ledna 2020 do konce června bezpečnostní produkty společnosti Kaspersky. Z konkrétních pořadů byly k šíření malwaru nejvíce zneužívány seriály Mandalorian a Papírový dům, konstatuje společnost ve své aktuální zprávě Streamovací války pokračují – a co kybernetické hrozby? Přehled útoků souvisejících se streamováním v letech 2020 až 2021.

Obsah na vyžádání a streamovací služby zaznamenaly v posledních dvou letech prudký nárůst poptávky podpořený navíc pandemickou situací. Kyberzločinci v tom vycítili příležitost využít velkého zájmu uživatelů o oblíbené pořady na streamovacích platformách, rychle se přizpůsobili zvýšené poptávce po alternativních zdrojích zábavy a uvedli na web známé podvodné aplikace.

Během vrcholných fází pandemie analyzovali odborníci společnosti nejnovější trendy a klíčové události v oblasti hrozeb souvisejících se zábavou. V době od 1. ledna 2020 do 30. června 2021 odhalily produkty společnosti Kaspersky celkem 93 095 pokusů o infikování 18 938 unikátních uživatelů 8650 různými soubory.

Netflix, který je přední platformou nejen z hlediska počtu zákazníků, je nejoblíbenější streamovací službou, kterou kyberzločinci využívají pro nalákání svých obětí. Podle získaných údajů se 89,93 % postižených uživatelů setkalo s malwarem nebo nechtěným softwarem právě při vyhledávání Netflixu a souvisejícího obsahu.

Kyberzločinci intenzivně využívají streamované pořady a seriály jako návnadu. Podle společnosti Kaspersky připadá téměř 60 % pokusů o infekci na pouhé dva pořady, které se staly největšími hity posledních let – seriály Mandalorian (28,72 %) a Papírový dům (28,41 %) – a byly proto záměrně využívány pro šíření škodlivého softwaru. Mezi další seriály z první pětky, které aktéři phishingu často využívají pro svoje nekalé cíle, patří Rick a Morty (9,69 %), Gangy z Birminghamu – Peaky Blinders (9,25 %) a Westworld (7,17 %).

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS