Přeskočit na obsah

Liberecký kraj pracuje na digitální technické mapě, zjednoduší stavební řízení

Liberecký kraj pracuje na digitální technické mapě kraje s cílem zjednodušit stavební řízení. Úředníci, stavbaři, ale také města, obce nebo firmy díky ní naleznou na jednom místě technické, ekonomické a funkční informace o objektech v regionu. Novou mapu chce kraj zpřístupnit do 30. června příštího roku, v současnosti sbírá podklady. Informoval o tom mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

„Cílem digitální technické mapy je zejména zjednodušit stavební řízení a získat užitečné informace doslova z terénu. Už nebudeme mít jenom stručná a zjednodušující data, ale z plánů a snímků se dozvíme další důležité a podrobnější parametry o daném objektu. V praxi to pak můžeme využít pří rekonstrukcích krajských silnic, stavbách budov či zlepšení infrastruktury měst a obcí. Může to také usnadnit celé stavební řízení,“ doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Pro digitální technickou mapu musí kraj postupně zmapovat nejen dopravní infrastrukturu, do které spadají úseky komunikací včetně křižovatek, železničních přejezdů, mostů, propustků, tunelů, opěrných a protihlukových stěn nebo svodidel, ale také technickou infrastrukturu. Zahrnuje objekty a zařízení, jako jsou vpusti dešťové kanalizace, šachty na kanalizační síti, hydranty a šoupata na vodovodní síti, sloupy veřejného osvětlení, svislé dopravního značení nebo třeba nosiče kamerového systému.

Při získávání potřebných podkladů potřebuje kraj podle Miklíka spolupráci obcí, vlastníků, případně provozovatelů nebo správců dopravní a technické infrastruktury. „Kraj proto pořídí aplikace, které to umožní obcím splnit a zároveň získat nástroj na vedení pasportu lokálních komunikací,“ řekl Mikulička. Využití aplikace bude pro obce zdarma, kraj je navíc připraven zpracovat i obecní digitální technické mapy.

S podobným principem, na kterém bude postavena digitální technická mapa, má Liberecký kraj zkušenosti, využívá ho při přípravě stavby centrálního depozitáře. Jde o takzvanou metodu BIM – Building Information Modeling (Informační model budovy). Jejím cílem je vytvořit jakési digitální dvojče stavby a už při přípravě eliminovat chyby a nedostatky. Od července 2023 bude pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce financované z veřejných rozpočtů použití metody BIM povinné.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy