Přeskočit na obsah

Log4Shell útoky pokračují: V lednu proběhlo přes 30 tisíc skenů zaměřených na tuto zranitelnost

Log4Shell, objevený v prosinci 2021, se rychle stal nechvalně známým jako zranitelnost roku. Přestože nadace Apache vydala záplatu pro tento CVE krátce po jeho objevení, tato zranitelnost nadále představuje obrovskou hrozbu pro jednotlivce i organizace. Během prvních tří lednových týdnů bezpečnostní řešení od společnosti Kaspersky zablokovala 30 562 pokusů o útok na uživatele pomocí exploitů zaměřených na zranitelnost Log4Shell.

CVE-2021-44228 nebo jinak řečeno Log4Shell je zranitelnost typu Remote Code Execution (RCE). To znamená, že pokud dojde ke spuštění škodlivého kódu, útočníci dokáží převzít kontrolu nad celým systémem. Na destibodové stupnici závažnosti je CVE ohodnocené stupněm 10.

Oprava již existuje, ale mnozí neaktualizovali software

Od doby, kdy byl zaznamenaný první útok, řešení Kaspersky detekovala a zabránila 154 098 pokusům o skenování a útok na zařízení prostřednictvím cílení na zranitelnost Log4Shell. Nejvíce napadených systémů se nacházelo v Rusku (13 %), Brazílii (8,97 %) a USA (7,36 %).

Ačkoli Apache Foundation již vydala opravu pro zranitelnost CVE, trvá týdny nebo měsíce, než dodavatelé aktualizují svůj software. A útočníci tedy mohou pokračovat v rozsáhlých skenech, aby Log4Shell využili. V prvních třech lednových týdnech produkty Kaspersky zablokovaly 30 562 pokusů o útok na uživatele prostřednictvím zranitelnosti Log4Shell. Téměř 40 % těchto pokusů bylo navíc odhaleno během prvních pěti dnů v měsíci, od 1. do 5. ledna 2022.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy