Přeskočit na obsah

Logistika: Trendem jsou konsolidace a automatizace

V rámci zvýšení efektivity a zeštíhlení dodavatelského řetězce je aktuálně největším trendem zkonsolidovat více skladů do jednoho centrálního distribučního centra. A to i přesto, když by „rozum“ velel, že firemní růst znamená automaticky více skladových prostor. Druhým, nutným a logickým krokem v rámci konsolidace pak bývá využít automatizované skladové systémy. Jen tak dosáhnou firmy požadovaných finančních úspor díky vyšší produktivitě, která může být až pětinásobná oproti neautomatizovanému systému.

Konsolidace

Firmy často operují tak, že mají jeden hlavní sklad a několik menších. Proč je výhodnější pořídit jedno větší centrální distribuční centrum?

„Mezi nejčastěji zmiňované benefity konsolidace patří určitě vyšší efektivita z metru plochy, zejména tehdy pokud firmy obsluhují veliký počet objednávek, které vyžadují vychystat z více lokalit,“ říká Petr Narwa, Head of Tansaction & Consulting Services.

Sklad může samozřejmě růst i tzv. „nahoru“. Pokud stavba má vyšší světlou výšku, je dobré uvažovat o dvou přístupech. Buďto vystavět ve skladu mezanine (tzv. mezipatro), anebo ještě lépe vertikální výtahový systém. Ten kromě zvýšení skladově-provozní plochy zvyšuje i bezpečnost na pracovišti, snižuje chybovost v rámci vychystání zboží a umožňuje lépe dohledávat zboží ve skladu. Zvýšená bezpečnost je možná zejména díky vertikálním výtahům, které pracovníkům zboží vozí do „zlaté zóny“, která se nachází mezi koleny a rameny pracovníka, díky čemuž vzniká méně zranění na pracovišti.

Samozřejmě, že pokud již je vaše podnikání již natolik robustní, že se vícero skladům nevyhnete, je dobré uvažovat i o tzv. konsolidačním skladu, ten má naopak za úkol sjednotit vícero objednávek zboží z různých skladů do jednoho nákladního vozidla, které pak teprve vyrazí k cíli svého doručení, než aby k cíli jelo více vozidel z různých skladů.

Automatizované skladové systémy

Přestože nákup automatizovaných skladových systémů znamená větší investici, návratnost bývá většinou rok a půl. Bez automatizace je pak těžké obhájit investici sjednocení vícero skladovacích prostor do jednoho centrálního skladu. Díky automatizaci totiž dochází k lepšímu využití prostoru skladu bez nutnosti expanze. Navíc lepší povědomí o tom kolik, čeho a kde přesně se nachází, může udržet skladovací zásoby na minimu (přístup just-in-time). Sdružení několika položek na objednávce do jednoho balíčku v rámci jednoho skladu pak zvýší i rychlost vyskladnění. Díky automatizovaným systémům dochází dále k menší chybovosti a poškození zboží. Hlavním přínosem pak je rychlejší pohyb zboží díky méně komplikované logistice.

„Konsolidovat více skladů do jednoho bez automatizace se v dnešní době výrazného růstu cen nájmu nevyplatí. Je to právě automatizace, která pomáhá při konsolidaci ušetřit nemalé prostředky – v důsledku vyšší efektivity operátorů či jejich menšímu počtu. Počáteční vyšší investice do automatizovaného skladu může být nakonec cenově výhodnější než expandovat se starými metodami do dalšího nového skladu,“ dodává Narwa.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy