Search
Close this search box.

LoRa a Sigfox se spojují – Semtech a Unabiz otřásají historickou koalicí IoT

Hybridní IoT zařízení běžící na LoRaWAN i Sigfoxu budou brzy k dispozici. Americká polovodičová společnost Semtech, vlastník technologie fyzické radiové vrstvy LoRa (a poskytovatel licence na hardware provozující síťový protokol přenosové vrstvy LoRaWAN), se dohodla s Unabiz na integraci svého ultraúzkopásmového systému Sigfox do své vlajkové lodi hardwarových a softwarových platforem založených na LoRa.

Jde o obrat pro Sigfox, s původní průkopnickou technologií v prostoru LPWAN, která byla začátkem roku 2022 vyřazena z nucené správy singapurským Unabizem a nasazena na strategický kurz, aby zapadla do konkurenčních systémů internetu věcí jako součást „jednotného světa LPWAN“. Velkým cílem byla vždy integrace na hardwarové úrovni s LoRa, další technologií IoT francouzského původu, která tvrdě šla ve stopách Sigfoxu a vytvořila cestu pro nelicencované LPWAN.

Diskuse mezi stranami se od akvizice Sigfox společností Unabiz přiblížila. Nedávno se Unabiz připojil k LoRa Alliance jako „přispěvatel“. Firma nedávno podepsala řadu dohod s velkými hráči technologie LoRaWAN, včetně společností Actility, Senet a The Things Industries. Knihovna zařízení Sigfox, kterou její předchozí vlastník držel pod zámkem, byla uvolněna do veřejné domény v dubnu a usnadnila propojení LoRa.

Rozhodnutí Semtechu vypadá jako velkorysé, a to z toho důvodu, že LoRa/LoRaWAN byl v horším stavu, navzdory přetrvávající výzvě pro vývojáře IoT obecně zjednodušovat a škálovat řešení – a vydělávat na tomto procesu hodně peněz. Ale také uznává smysl konvergovat technologie a sítě IoT, historicky postavené proti sobě, jako globální mozaiku ve službách jednodušších řešení a rychlejší návratnosti.

Nová dohoda znamená, že Sigfox bude pracovat na platformách Semtech LoRa Edge a Connect. První, běžící na sub-GHz LR1110 a sub-GHz/2,4 GHz/S-band (satelitních) produktech LR1120, kombinuje hardwarové a cloudové služby a integruje Wi-Fi a GNSS geolokaci; ten druhý pokrývá pouze rádiové moduly, včetně starších jednotek SX1261, SX1262 a SX1270, plus připravovaný transceiver LR1121 kompatibilní s 2,4 GHz a S-band.

Obě společnosti prohlásily: „Tato spolupráce umožní zákazníkům vyvíjet řešení, která kombinují LoRaWAN a Sigfox… a poskytují globální pokrytí pro více případů využití internetu věcí, jako je správa aktiv prostřednictvím geolokace s ultranízkou spotřebou energie v odvětvích včetně dodavatelského řetězce a logistiky… připravuje cestu pro cloudovou geolokaci LoRa v síti Sigfox… rozšiřuje možnosti a příležitosti pro vývojáře k vytváření prvotřídních řešení.“

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS