Přeskočit na obsah

Meta dostala v Turecku pokutu v přepočtu 457 milionů Kč

Společnost Meta Platforms, která je mateřským podnikem Facebooku, dostala v Turecku pokutu 346,7 milionu lir (456,5 milionu Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Turecký úřad pro ochranu hospodářské soutěže uvedl, že Meta si udržovala dominantní postavení mezi sociálními sítěmi a na trhu internetové videoreklamy tím, že bránila konkurenci slučováním údajů shromážděných prostřednictvím platforem Facebook, Instagram a WhatsApp. Firma tvrzení úřadu odmítá.

Úřad Metě nařídil, aby obnovila hospodářskou soutěž na těchto trzích. Má také připravovat výroční zprávy o krocích, které podnikne v příštích pěti letech. Pokuta bere podle úřadu ohled na příjmy společnosti za loňský rok.

Provozovatelé sociálních sítí se v Turecku dostali do centra pozornosti. Země totiž minulý týden přijala zákon, který umožní uvěznit novináře a uživatele sociálních sítí až na tři roky za šíření materiálu považovaného za dezinformace. Podle analytiků je nepravděpodobné, že provozovatelé sociálních sítí budou plně dodržovat zákon, který od nich vyžaduje, aby takový materiál odstranili a sdíleli uživatelská data s úřady.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS