Přeskočit na obsah

Micron investuje do závodu na čipy na severu státu New York až 100 mld. USD

Americká společnost Micron Technology hodlá během následujících 20 let investovat až 100 miliard dolarů (zhruba 2,5 bilionu Kč) do výstavby továrního komplexu na výrobu čipů na severu státu New York.

Americký prezident Joe Biden v srpnu podepsal „zákon o čipech a vědě“, který počítá se subvencemi 52,7 miliardy dolarů na výzkum a výrobu polovodičů, připomíná v této souvislosti agentura Reuters. Cílem zákona je oživit domácí výrobu čipů a zvýšit schopnost USA konkurovat Číně.

Význam, který hrál zákon při rozhodování o investici, vyzdvihl i šéf Micronu Sanjay Mehrotra. „Není pochyb o tom, že bez zákona o čipech bychom tu dnes nebyli,“ uvedl. Spolu s příznivým daňovým režimem a partnerstvím s vládami států, jako je New York, jsou to klíčové prvky nezbytné k tomu, aby se podmínky v USA vyrovnaly subvencím nabízeným asijskými zeměmi a „výroba čipů se vrátila zpět do Ameriky“, dodal.

Projekt podle společnosti Micron v průběhu dvou desetiletí vytvoří 50.000 pracovních míst. Místo určené pro závod se má začít upravovat příští rok.

Nedávno firma varovala před zpomalující se poptávkou po osobních počítačích a chytrých telefonech. Uvedla zároveň, že plánuje snížit své investice o 30 procent.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy