Přeskočit na obsah

Microsoft podepsal multimiliardovou smlouvu s poskytovatelem cloudových GPU CoreWeave

Microsoft podepsal víceletou smlouvu se specializovaným poskytovatelem cloudových služeb CoreWeave, která by mohla mít hodnotu miliard.

Microsoft, který provozuje druhý největší cloudový byznys na světě, zaplatí konkurentovi, aby pomohl podpořit rostoucí potřeby svých zákazníků s umělou inteligencí, včetně OpenAI.

CoreWeave je specializovaný cloudový poskytovatel vytvořený pro rozsáhlé úlohy s akcelerací GPU. Společnost na začátku nedávno získala 200 milionů dolarů – pouhý měsíc poté, co získala 221 milionů dolarů při ocenění 2 miliardy dolarů.

Společnosti, která má Nvidii jako investora, se ze strany Nvidie dostává přednostního zacházení. Výrobce GPU dává jemu a dalším menším cloudovým poskytovatelům, jako je Lambda, dřívější přístup k nejnovějším čipům A100 a H100 – potenciálně proto, že nevyvíjejí své vlastní konkurenční čipy, jako Microsoft, Amazon a Google.

Poskytovatelé cloudu byli nuceni omezit přístup ke GPU A100 i H100, protože poptávka převyšovala nabídku. Exploze generativních aplikací umělé inteligence znamenala, že společnosti jako OpenAI a Stability AI potřebují desítky tisíc GPU k trénování základních modelů po dlouhou dobu.

Minulý měsíc bylo oznámeno, že Microsoft také zvažuje sdílení serverů AI se společností Oracle, ale diskuse dosud nevedly k dohodě.

Dohoda s CoreWeave přichází v době, kdy se společnost snaží rychle expandovat. Společnost plánuje do konce roku ztrojnásobit počet svých datových center v USA na devět.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: ICT NETWORK NEWS