Přeskočit na obsah

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk o 30,2 procenta na 5,19 miliardy Kč

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk meziročně o 30,2 procenta na 5,19 miliardy korun. Výsledek je lepší než výhled, pomohly k tomu vyšší úrokové sazby, příznivé náklady na riziko a nižší provozní náklady, než se očekávalo. Banka to oznámila v tiskové zprávě. Provozní výnosy se zvýšily o 8,5 procenta na 12,12 miliardy Kč.

“Výsledek překonal výhled na čistý zisk za rok 2022 zveřejněný v únoru 2022 o téměř 18 procent,” uvedla banka k čistému zisku. Provozní zisk banka loni zvýšila o 15,8 procenta na 6,52 miliardy korun. Vedení oznámilo, že navrhne výplatu dividendy za rok 2022 ve výši osm korun na akcii.

V letošním roce Moneta plánuje podle svého výhledu čistý zisk nejméně 4,3 miliardy korun a provozní výnosy nejméně 12 miliard korun. Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax.

Zatímco provozní výnosy Monety se loni zvýšily o 8,5 procenta, provozní náklady vzrostly o procento na 5,59 miliardy korun. Banka mimo jiné snížila náklady na zaměstnance o 1,3 procenta. Náklady na riziko ve výši 90 milionů korun v loňském roce klesly o 87,1 procenta. Návratnost hmotného kapitálu se loni zlepšila na 18,7 procenta z 15,2 procenta o rok dřív.

“Úvěrové portfolio skupiny Moneta se meziročně zvýšilo o 5,6 procenta a dosáhlo 270,1 miliardy korun, zatímco celková nová produkce úvěrů poklesla o 28,4 procenta na 61,7 miliardy korun,” uvedla banka. Zdroje financování a vklady meziročně vzrostly o 14,5 procenta na 346 miliard Kč.

Úvěry pro spotřebitele loni meziročně vzrostly o 6,8 procenta na 186,6 miliardy korun, komerční úvěry se zvýšily o 3,1 procenta na 83,4 miliardy Kč. Objem nových spotřebitelských úvěrů klesl o desetinu, nových hypotečních úvěrů o víc než polovinu, což podle banky způsobila nižší poptávka kvůli vyšším úrokovým sazbám a nejistým budoucím očekáváním. Objem nových úvěrů pro živnostníky naopak stoupl o 11,7 procenta, u nových investičních úvěrů meziročně vzrostl o 6,7 procenta.

Moneta poukázala na to, že loni v květnu podepsala smlouvu o sdílení bankomatů s Komerční bankou a v prosinci se k dohodě o sdílení bankomatové sítě připojily také UniCredit Bank a Air Bank s účinností od letošního února. “Díky tomu se počet bankomatů ve sdílené celonárodní síti rozšířil na 2048,” uvedla Moneta.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, měla ke konci loňska 1,5 milionu klientů a 2699 zaměstnanců. Celková klientská základna podle banky meziročně vzrostla o 5,4 procenta, zaměstnanců ubylo téměř o desetinu.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Ta usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Transakci o spojení částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky), s Moneta Money Bank schválili akcionáři Monety v prosinci 2021. Plán padl loni na jaře. PPF a Moneta tehdy jako důvod uvedly negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo změny požadavků centrální banky na kapitálovou vybavenost bank v ČR. S akciemi Monety se obchoduje na pražské burze.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy