Přeskočit na obsah

MŽP obcím v národních parcích pro letošek zdvojnásobilo dotaci na 200 milionů

Od 15. října se obcím v národních parcích otevírá nová dotační pomoc z Národního programu Životní prostředí. Celkem 200 milionů korun míří na rozvoj infrastruktury, zlepšení vybavenosti a zázemí pro turisty i místní obyvatele, na spolufinancování velkých projektů podpořených z jiných evropských programů a nově i na projektovou přípravu chystaných projektů. Ministerstvo tak obcím pomůže kompenzovat zvýšené náklady spojené s nadměrným turismem i ochranou nejcennějších přírodních lokalit v ČR.

„Neotálejte se žádostí o dotaci,“ vzkazuje obcím ministr životního prostředí Richard Brabec. „Program na podporu obcí v národních parcích je natolik úspěšný, že vloni ani ne za dvě hodiny byla vyhlášená alokace rozebrána. I to je jeden z důvodů, proč jsme částku oproti minulým letům rovnou zdvojnásobili,“ uvádí ministr s tím, že od roku 2017 byla každoroční alokace v programu 100 milionů korun a předtím průměrně jen 50 milionů.

Hlavní aktivity, které budou z letošní výzvy podpořeny, zůstávají obdobné jako v předchozích letech jako např. opravy cest, stezek, tras pro turisty, úpravy veřejných prostranství, obnovy zeleně a sanace skalních masívů. Obce mohou zpracovat rozvojové dokumenty a studie nebo zmodernizovat informační centra. Správy národních parků a neziskové organizace získají příspěvek na nové vzdělávací programy a osvětové projekty s interaktivními prvky. Tentokrát výzva nezahrnuje podporu snížení světelného znečištění, ta bude vyhlášena samostatně v rámci výzvy financované z Modernizačního fondu. Ovšem již teď se díky aktuální výzvě mohou obce na opravy osvětlení připravovat a projektovou přípravu zafinancovat z ní.

Výzva pro obce v národních parcích také znovu nabídne starostům možnost získat prostředky na spolufinancování nákladnějších projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Kromě Operačního programu Životní prostředí bude možné nově získat finance na projekty dotované i z Národního plánu obnovy a Modernizačního fondu a podpora zahrne navíc dotaci na projektovou přípravu budoucích žádostí.

„Podpora z programu umožní obcím využít čas a nachystat si projekty, díky čemuž pak mohou rychleji čerpat evropské peníze nejen z OPŽP, ale i nových programů v gesci MŽP, mezi něž patří Modernizační fond nebo Národní plán obnovy. Do projektové přípravy, na kterou se podpora vztahuje, je možné zahrnout kompletní dokumentaci, tedy podkladové studie a analýzy, projektovou a zadávací dokumentaci či technický a odborný dozor,“ uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Maximální výše celkové podpory na jeden projekt činí stejně jako v přechozích letech 85 % z celkových způsobilých výdajů. Aktivita kofinancování projektů financovaných z prostředků EU (Operační program Životní prostředí, Národní plán obnovy, Modernizační fond) bude podpořena maximálně do výše 5 % podpory z celkových způsobilých výdajů na jeden projekt.

„Podle typu projektu žadatel obdrží 50 tisíc až 4 miliony korun, výjimku tvoří kofinancované projekty z evropských zdrojů, kde se výsledná částka vypočítá procentuálně podle výše způsobilých výdajů. Všechny projekty musí být zrealizovány nejpozději do 31. 3. 2025,“ shrnuje Petr Valdman.

Podporu obcím a subjektům působících na území národních parků poskytuje MŽP z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR pravidelně od roku 2010. Od té doby se již vyhlásilo 8 výzev, v nichž bylo rozděleno celkem 472 milionů Kč a podpořeno 374 projektů.

V posledním roce díky dotacím obce především renovovaly odpočinková místa, usměrňování pohybu návštěvníků, modernizovaly informační centra, revitalizovaly cesty a vycházkové trasy, obnovovaly své expozice či realizovaly interaktivní prezentace nebo instalovaly nové bike boxy.

Žádosti je možné podat elektronicky přes webové stránky www.narodniprogramzp.cz v období od 15. 10. 2021 od 10:00 hod. do 31. 1. 2022 do 14:00, nebo do vyčerpání alokace.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy