Přeskočit na obsah

Národní plán obnovy: Vláda ignorovala stovky připomínek

Vláda schválila Národní plán obnovy, který má české ekonomice pomoci investicemi v objemu 200 miliard korun, kdy více jak 170 miliard poskytne Evropská unie.

Kabinet o konečné podobě plánu nicméně rozhodl, aniž by vypořádal četné podněty připomínkových míst, jako jsou státní úřady i profesní organizace, kraje, obce nebo odbory. Reálně hrozí, že zatímco v řadě kapitol se peníze nepodaří vyčerpat, na mnoho potřebných oblastí se peníze naopak nedostanou.

„Národní plán obnovy nereflektuje současnou situaci a potřeby obcí a regionů, na které jsme upozorňovali v našich připomínkách na základě reálných zkušeností starostek a starostů. Vláda tyto připomínky ani mnoho dalších od jiných organizací žádným způsobem nezohlednila. Kvůli zbrklému vládnímu kroku je velmi pravděpodobné, že se tato pomoc české ekonomice mine účinkem. Bohužel se při tom člověku vynořují vzpomínky na některá neúčelná čerpání evropských dotací v minulých letech,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Příkladem takové neúčelnosti je třeba podpora na výstavbu jeslí ve výši sedm miliard korun. Už dříve přitom bylo z dotazování zástupců obcí zcela zjevné, že takto vysokou částku není reálné na výstavbu jeslí vyčerpat, obce by upřednostnily prostředky na opravu stávajících zařízení. Oproti tomu ale vláda zásadním způsobem podcenila v plánu obnovy podporu krizí těžce zasaženého cestovního ruchu a rezignovala i na podporu zavádění vysokorychlostního internetu v regionech, jehož důležitost při práci z domova nebo distanční výuce současná krize rovněž podtrhla.

„Takových nepochopitelných příkladů bohužel najdeme v Národním plánu obnovy více. Vláda upřednostnila laciné body za rychlost před budoucností této země,“ dodává Stanislav Polčák s tím, že Sdružení místních samospráv ČR se spojí s ostatními připomínkovými místy a bude s nimi řešit další postup.

Zdroj: SMSČR

@RadekVyskovsky

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS