Přeskočit na obsah

NEC postaví pro Facebook podmořský kabel s nejvyšší kapacitou na světě

Japonská nadnárodní společnost NEC plánuje vybudovat pro Facebook obrovský podmořský kabel s kapacitou až 500 Tbps na 24 párech vláken.

Soukromý kabel spojí USA s Evropou – ale společnosti nezveřejnily, ve kterých evropských zemích kabel přistane.

Facebook je také investoval do systému 2Africa PEARLS, nejdelšího na světě, a Apricot kabelu, který mimo jiné spojuje národy APAC.

Jedná se o první transatlantický podmořský kabelový systém Facebooku. „Tento nový kabel poskytuje 200krát větší kapacitu internetu než transatlantické kabely z období kolem roku 2000,“ uvedla společnost pro sociální média a reklamu.

Kabel je také první v oboru, který obsahuje 24 párů vláken, přičemž kabely se dříve skládaly ze 16.

To z něj činí kabel s nejvyšší kapacitou „pro dálkově opakovaný optický podmořský kabelový systém,“ uvedl NEC. Opakovače se používají k zesílení signálů na dlouhé vzdálenosti.

Žádná společnost neposkytla podrobnosti o časové ose.

Začátkem tohoto roku společnost Confluence uvedla, že plánuje výstavbu kabelu Confluence-1 podél východního pobřeží USA, který bude mít také 24 párů vláken s kapacitou „přes 500 Tbps“. Očekává se, že bude v provozu od druhé poloviny roku 2023.

Kabel s nejvyšší kapacitou na světě je v současné době 6 400 km 12 optických párů Dunant společnosti Google, které spojují Virginii s Francií. Při rychlosti 250 Tb/s ji předběhne vlastní kabel Grace Hopper se 340 Tb/s UK-US.

Hyperscaleři jako Facebook, Amazon a Google zásadně přetvářejí ekonomiku podmořského kabelového průmyslu a datová centra, která na ně spoléhají.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS