Přeskočit na obsah

Nejdražší léčba jediného pacienta stála VZP 63 milionů korun

Nejnákladnější léčba jediného pacienta stála VZP vloni 62,88 milionu korun. Jednalo se o dvouletou dívku se spinální svalovou atrofií. Za léčbu dvaceti nejnákladnějších pacientů VZP v součtu uhradila 718 milionů korun.

V devíti případech se jednalo právě o SMA (spinální svalovou atrofii), kterým pojišťovna hradila léčbu přípravkem Zolgensma za více než půl miliardy korun (521,14 mil. Kč). K dalším onemocněním s nejnákladnější léčbou patřily také poruchy srážlivosti krve či různé typy poruch metabolismu. U nejdražších pacientů výdaje na léčivé přípravky tvoří 96 % všech nákladů.

„Nejnákladnější léčbu jsme hradili ve všech koutech republiky. Nejmladší pacient z těchto dvaceti ještě ani neoslavil první narozeniny, naopak tomu nejstaršímu bylo 81 let. Rovnoměrně jsou zde zastoupeni muži i ženy. Z dat vyplývá, že VZP hradí nejmodernější dostupnou léčbu všem klientům, kteří ji potřebují,“ vysvětluje ředitel VZP Zdeněk Kabátek a dodává: „To bychom si mohli jen těžko dovolit bez aktivní lékové politiky, kdy v podstatě bez ustání vedeme s dodavateli jednání o cenách těchto nejmodernějších, a tedy i nejdražších léčivých přípravků. Česko se tak díky tomu po právu řadí mezi země s nejlepší dostupností inovativních léčiv.“

Mezi první dvacítkou nejnákladnějších pacientů roku 2022 bylo devět pacientů se spinální svalovou atrofií (SMA), dva pacienti s vrozenou poruchou srážlivosti krve (hemofilie a nespecifická porucha koagulace), dva pacienti s onemocněním nervosvalového systému (svalová dystrofie) a sedm pacientů s různými typy vrozených poruch metabolismu (mukopolysacharidóza, poruchy metabolismu plazmatických bílkovin, poruchy metabolismu lipoproteinů, neuronální ceroidní lipofuscinóza). Mezi nejnákladnějšími pojištěnci byli pacienti z celé České republiky (10 krajů). Žebříček 20 nejdražších pacientů byl dle pohlaví zastoupen stejným dílem – 10 žen/dívek a 10 mužů/chlapců.

TZ/VZP

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS