Přeskočit na obsah

New Retail Summit 2024: Inovace nejsou vždy jen o zavádění nových technologií

[[{“value”:”

Rekordní počet účastníků přivítal letošní konferenci New Retail Summit z produkce Blue Events, která se konala poslední dubnový týden v hotelu DoubleTree Hilton v Bratislavě. Více než 450 zástupců slovenského maloobchodního trhu diskutovalo o aktuálních výzvách, trendech a inovacích, které mohou pomoci nastartovat zdravý a udržitelný růst.

Dopolední část programu byla věnována analýzám současného stavu slovenského maloobchodního trhu a spotřebitelského chování. Martin Vlachynský, analytik z výzkumné společnosti Iness, popsal důsledky inflace a několik protichůdných faktorů. Za prvé jde o oslabení inflace, stabilizaci cen energií a růst mezd. Celkově však evropská ekonomika stagnuje, přičemž Slovensko v současnosti patří mezi tři nejhorší země EU z hlediska veřejných financí, což vede k tendenci přesouvat odpovědnost z veřejného sektoru na maloobchod.

Marcin Nowakowski z poradenské společnosti McKinsey & Company nabídl pohled na budoucí trendy prostřednictvím nejnovějšího výzkumu maloobchodu s potravinami ve spolupráci s EuroCommerce. Inflace podnítila spotřebitele, aby se přiklonili k privátním značkám (jejich podíl vzrostl ještě více než během pandemie), a zároveň s oživením trhu opět roste i ochota připlatit si za ekologické, rostlinné a jinak nutričně hodnotnější alternativy. Rostoucím trendem je také nakupování potravin online. Pokud jde o lidské zdroje, Nowakowski předpověděl snahu o zvýšení vnímané prestiže kariéry v maloobchodě. Maloobchodníkům také doporučil, aby více využívali potenciál maloobchodních médií. Výdaje na reklamu na této dnes již převážně digitální platformě za poslední dva roky exponenciálně vzrostly, přičemž v Evropě vede společnost Amazon.

Ladislav Csengeri ze společnosti GfK Consumer Panel Services doplnil téma o údaje o slovenských spotřebitelích. Konkrétně privátním značkám se velmi podrobně věnoval i jeho kolega Marc Knuff na workshopu „Síla značek v obchodě“ den před hlavním programem. Zde se ukázalo, že nárůst privátních značek je důležitý zejména pro lépe situované spotřebitele, protože pro ně představují způsob, jak si při růstu cen lépe udržet svůj současný životní styl. Ladislav Csengeri také poukázal na to, že po třech po sobě jdoucích nákupech privátní značky radikálně klesá šance, že se spotřebitelé vrátí ke značkové alternativě. Dalším důsledkem inflace v posledních dvou letech byl větší podíl diskontního prodeje. S avizovaným příchodem polské Biedronky lze očekávat další přerozdělení podílů v rámci slovenského maloobchodu.

Chybí koncepční diskuse se státem

Na závěr dopoledního programového bloku se uskutečnila diskuse o nových obchodních formátech, které se zúčastnili Ladislav Ambrovics, generální ředitel sítě pekáren Minit, Jakub Kacera, vedoucí prodeje Wolt SVK, Martin Krajčovič, předseda Slovenské aliance moderního obchodu, a Štefan Mácsadi, předseda představenstva COOP Nové Zámky. Diskusi i celý dopolední program moderoval Matej Cifra alias Sajfa. Diskutující se shodli na potřebě koncepční diskuse o zvyšování dostupnosti potravin, a to iv regionech s potravinovou pouští. „Dostupnost potravin pro každého je službou státu a stát by se měl na tom podílet. Pokud tak neučiní, potravinové pouště se budou zvětšovat,“ řekl Štefan Mácsadi.

Martin Krajčovič vidí cestu kromě malých formátů nebo automatizovaných prodejen i ve spolupráci více poskytovatelů v rámci sdílení nákladů, typicky například. obecních úřadů, pošt a pod. Podle Ladislava Ambrovicse bude dostupnost stále hrát významnou roli při výběru místa nákupu, čímž reagoval na otázku o zmiňované Biedronce ao tom, že jako diskont má tendenci mít větší formáty prodejen. K tématu dostupnosti se vyjádřil i Jakub Kačera ze společnosti Wolt. Jeho zákazníci si oblíbili předplatné Wolt Plus na donášku jídla, v jehož rámci dostanou zdarma donášku z vybraných restaurací do 6 km. Zároveň se ukazuje, že tito zákazníci mají 3x vyšší četnost nákupů, dvakrát častěji se do těchto restaurací vracejí a mají i vyšší výdaje. To zvyšuje prostor pro další marketingové aktivity restaurací.

Knihkupectví, které spolupracuje s knihovnami

Druhý blok dopoledního programu odstartovaly tři krátké prezentace finalistů z kategorie Inovace roku, která je součástí soutěže Mastercard Obchodník roku 2023. Andrea Slaná z Alza.sk představila fungování AlzaBoxů, jejichž prostřednictvím mohou zákazníci i vracet zboží a třetina z nich toho už i využívá. Lucie Vargová ze společnosti Kaufland ukázala působivý systém odpadového hospodářství, díky kterému je Kaufland v současnosti schopen recyklovat 94 % svého odpadu. Tomáš Ulej z internetového knihkupectví Martinus.sk představil projekt, ve kterém e-shop zobrazuje také dostupnost titulů v knihovnách. Projekt nakonec v hlasování přítomných diváků drtivě zvítězil. Cílem tohoto na první pohled iracionálního kroku je jednoduše podpořit lidi ve čtení. Kromě toho inovace motivuje knihovny k digitalizaci a účasti na projektu.

Zbytek programu pokračoval v duchu inovací. Marián Jánoš ze sítě lékáren Dr. Max představil nový formát prodejen Super Dr. Max. První pobočka je již tři týdny otevřena v bratislavském Avionu. Na ploše téměř 800 m² nabízí sortiment volně prodejných léků, výživových doplňků, speciální kosmetiky, ale také dermo poradenství a lékařské služby, jako je měření CRP či cholesterolu na telefonu. V budoucnu se plánuje i možnost očkování.”Podle našich průzkumů by ho ocenila třetina Slováků, takže doufáme ve vyšší proočkovanost,” řekl Jánoš.

Výdejní roboty, které Dr. Max používá k přípravě léků, představují také zrychlení procesů díky digitalizaci a robotizaci, čímž lékárníci ušetří v průměru více než dvě hodiny, které mohou věnovat komunikaci se zákazníky. Zrychlení pro změnu HR procesů včetně onboardingu nových zaměstnanců a docházkového systému představili ve společné prezentaci Barbora Gvizdová z módního řetězce Pepco a Viktor Mečiar ze společnosti Tulip Solutions.

Jan Hirš ukázal možnosti privátní areálové 5G sítě, jejímž prostřednictvím T-Mobile pomáhá svým byznys klientům získávat více dat a mnohem rychleji, například z výroby nebo z pohybu robotů ve skladech. Technologie umožňuje měřit teplotu nebo vlhkost a díky 5G lze například zrychlit pohyb robotů. Údaje jsou také bezpečnější díky tomu, že se jedná o soukromou síť nezávislou na globálním internetu.

Návrat k jednoduchosti jako druhu inovace

Další inovací může být zmenšení plochy prodejny a vystavení menšího počtu položek, které slouží především k poznávání možností a k inspiraci. Toto se osvědčilo v případě společnosti SIKO Koupelny a kuchyně. Její generální ředitel Tomáš Vala mimo jiné mluvil o tom, jak investice do francouzského internetového prodejce koupelen Livea.fr a do švýcarské technologické firmy Aqua Swiss Technologies, která vlastní patenty pomáhající snižovat spotřebu vody, pomáhají společnosti expandovat po celém světě.

Poslední programové zasedání otevřel Daniel Rogiński, ředitel online prodejce Zalando pro Slovensko a region střední a východní Evropy. Kromě umělé inteligence, která na základě screeningu doporučuje vhodnou velikost oblečení, Rogiński vyzdvihl podporu lokálních značek prostřednictvím poskytnutí logistické sítě a operačního systému, který umožní značkám snáze prodávat mimo samotného Zalanda. U technologií zůstalo i při společném příspěvku Martina Dolejše ze společnosti Mastercard a Michala Švrčka z COOP Jednoty Slovensko. Spolupráce na otevření automatizovaných prodejen s nepřetržitým provozem již byla úspěšně realizována v českém COOP Jednotě a nyní se chystá otevření první pobočky i na Slovensku. O velkém zájmu o toto téma svědčí i fakt, že prezentace vyvolala nejvíce otázek z publika na různé aspekty a výzvy, které tento formát doprovázejí.

Pozornost se přesunula od maloobchodníků k výrobcům. Martin Grygařík, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje, prozradil, co stojí za úspěchem pivovaru, který se v loňském roce stal jedničkou na slovenském trhu v prodeji. Hovořil io nelehkých rozhodnutích, jako bylo dřívější zrušení jedenapollitrových PET lahví, ačkoli tvořily pětinu prodeje, a návrat k zálohovému systému, jakož i snaha kultivovat vystavování celé kategorie v místě prodeje. Olga Kubíková, marketingová manažerka značky Vinea (Kofola Československo), přiblížila proces omlazování této tradiční nápojové značky s 50letou tradicí, jejíž význam pro mladou generaci však klesá. Přiblížila proces redesignu obalů a sjednocení roztříštěného portfolia.

Designem obalů a značek se den předtím podrobně zabýval i marketér Michal Pastier ve své prezentaci na specializovaném workshopu o síle značek. Rozpoznatelnost a sjednocené vizuální kódy, o kterých hovořil, společnost Vinea vhodně uplatnila v přístupu ke zjednodušení svého loga a sjednocení více produktů pod jeden styl.

Slavnostní večer byl věnován ocenění Mastercard Obchodník roku 2023, jehož absolutním vítězem se stala síť lékáren Dr. Max.

Pátý ročník konference New Retail Summit by se nemohl uskutečnit bez podpory Slovenské aliance moderního obchodu, Svazu obchodu SR, Slovenského sdružení pro značkové výrobky, společnosti Mastercard, Kofola Československo a mnoha dalších partnerů.

Zdroj: EVENT WORLD NETWORK NEWS“}]] 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS