Přeskočit na obsah

Nokia a Elisa dosáhly rychlosti 5G uplinku přes 2 Gbps na mmWave s řešeními Qualcomm

Nokia Arena 5G mmWawe test

Společnosti Nokia, Elisa a Qualcomm Technologies, Inc. oznámily, že dosáhly rekordní rychlosti 5G uplinku 2,1 Gb/s. Toho bylo dosaženo v živé ukázce v Nokia Areně v Tampere ve Finsku. Nový rekord, který následuje po rychlostech downlinku 8 Gb/s oznámených v roce 2020, umožní společnosti Elisa nabízet mimořádně výkonné služby s nízkou latencí, které vylepší zážitek pro návštěvníky místa konání. Plné nasazení řešení se očekává v příštím roce.

Během zkušebního provozu poskytla Nokia svou základnovou stanici AirScale v pásmu 26 GHz mmWave přes komerční 5G síť Elisa. Síť byla připojena k 5G zařízení napájenému systémem Snapdragon X65 5G Modem-RF s anténními moduly Qualcomm QTM545 mmWave čtvrté generace. Nokia navíc nasadila svou špičkovou technologii Carrier Aggregation, aby co nejlépe využila dostupné spektrum. Nastavení Carrier Aggregation zahrnovalo čtyři nosiče komponent po 100 MHz.

Nokia Arena je jedním z prvních stadionů vybavených 5G mmWave. Uplink schopnosti jsou důležité pro nové aplikace využívající okrajové výpočty, jako je mediální vysílání nebo streamování ve vysokém rozlišení z místa konání.

Jakmile bude služba nasazena, vytvoří nové příležitosti pro datové služby na místě, jako je streamování 8K videa v ultra vysokém rozlišení pro více uživatelů v reálném čase a obsah rozšířené reality pro chytré telefony nebo nositelná zařízení pro pohlcující zážitky. Návštěvníci arény budou také moci sledovat živá vystoupení z 360º kamerových míst prostřednictvím VR headsetů z pohodlí svých sedadel.

Vysílatelé budou těžit z vylepšeného zachycování videa pro podporu ultra-kvalitního živého zpravodajství a obsahu dodávaného do mobilních zařízení a televizorů. Technologie 5G zároveň podpoří optimalizaci provozu na místě a kritických funkcí, jako je bezpečnost.

NokiaAri Kynäslahti, vedoucí technologie a strategie společnosti Nokia Mobile Networks, řekl: „5G mmWave vyniká jako optimální řešení pro místa, jako jsou stadiony, kde tisíce mobilních uživatelů potřebují velkou kapacitu a ultravysoké datové rychlosti na krátkou vzdálenost ve stejnou dobu. Agregace operátorů je klíčem k plnému využití spektrálních aktiv v různých frekvenčních pásmech. Tento úspěšný projekt je dalším důležitým milníkem v našem dlouhodobém a dobře zavedeném vztahu se společnostmi Elisa a Qualcomm Technologies. Těšíme se, že návštěvníci uvidí inovativní 5G zážitky v Nokia Areně již brzy.”

Sami Komulainen, výkonný viceprezident pro výrobu ve společnosti Elisa, řekl: „Elisa vede ve vývoji 5G služeb ve Finsku a toto je další důležitý krok v našem úsilí přinést našim zákazníkům nejvyšší rychlosti a nejlepší zážitky z 5G. Již dříve jsme oznámili dosažení rychlosti stahování 8 Gb/s se společnostmi Nokia a Qualcomm Technologies a nyní jsme možnosti technologie 5G posunuli ještě dále díky této nové zkoušce, která dosáhla rychlosti uplinku přes 2 Gb/s. Návštěvníkům Nokia Areny to přinese neuvěřitelné a vylepšené služby.“

Enrico Salvatori, senior viceprezident společnosti Qualcomm Europe, Inc. a prezident společnosti Qualcomm Europe/MEA, řekl: „Jsme neuvěřitelně hrdí na tento úspěch, který představuje významný milník pro 5G mmWave. Dnes dosažené propustnosti ukazují skutečný potenciál pro nasazení mmWave a jsme nadšeni, že můžeme pokračovat ve spolupráci s předními průmyslovými lídry, aby se 5G mmWave staly komerční realitou.”

Foto: @Nokia Arena