Přeskočit na obsah

Nokia, DOCOMO a NTT přivedou vizi 6G k životu

Nokia Six key technologies for 6G

Nokia oznámila, že spolupracuje s DOCOMO a NTT, aby společně definovali a vyvíjeli klíčové technologie směrem k 6G. Spolupráce se zaměří na dva důkazy konceptů pro vznikající technologie 6G: AI nativní vzdušné rozhraní a sub-THz rádiový přístup. Jejich cílem je demonstrovat zvýšení výkonu se vzdušným rozhraním 6G na bázi AI ve srovnání s konvenčním vzdušným rozhraním a ukázat, že vysokofrekvenčního paprskového přístupu lze dosáhnout ve vysokofrekvenčním pásmu 140 GHz.

Nokia a DOCOMO mají dlouhou historii průkopnického výzkumu, který přináší nové bezdrátové technologie do života. Počínaje 3G v 90. letech přes 4G až po dnešní 5G, včetně spolupráce na 5G O-RAN. Společnosti proměnily nápady v implementace a posunuly hranice, aby vytvořily optimalizované zážitky pro koncové uživatele. S tímto oznámením budou Nokia, DOCOMO a NTT společně pokračovat ve vytváření technologií nové generace.

Nokia věří, že 6G nebude stavět pouze na stávajících technologiích a systémech, ale rozšíří a transformuje to, co síť dokáže. Spojí lidský, fyzický a digitální svět a osvobodí náš vrozený lidský potenciál. Aby toho dosáhla, Nokia představila šest klíčových technologií, které budou životně důležitými součástmi budoucích sítí 6G. Patří mezi ně nové technologie spektra, AI nativní vzdušné rozhraní, síť jako senzor, extrémní konektivita, kognitivní, automatizované a specializované architektury, a bezpečnost a důvěra.

NokiaMezi šesti klíčovými technologickými komponentami je počátečním cílem partnerství demonstrovat výhody naučené křivky založené na AI ve vysílači s přijímačem hlubokého učení ve středním pásmu a také testovat vysokorychlostní vnitřní komunikaci v pásmu sub-THz. Tyto technologie mají potenciál podstatně zlepšit flexibilitu nasazení a zvýšit propustnost sítě nad rámec 5G v příslušných pásmech spektra, aniž by nutně zvyšovaly spotřebu energie. Poskytování vysokorychlostního přístupu bude důležité pro umožnění rozšířených a nových případů použití v éře 6G, jako je multimodální teleprezence ve smíšené realitě a vzdálená spolupráce, masivní twinning a spolupracující roboti.

V plánu je vytvořit prostředí pro experimenty a demonstrace v prostorách DOCOMO a NTT v Japonsku a v prostorách společnosti Nokia v německém Stuttgartu a v roce 2022 začít provádět požadované testy a měření.

Naoki Tani, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti DOCOMO, řekl: “DOCOMO spolupracuje se společností Nokia od roku 2014 na urychlení experimentálních zkoušek bezdrátové technologie 5G a podpoře vytváření nových případů použití. Jsme nadšeni ze spolupráce s Nokií na realizaci konceptu 6G. DOCOMO a NTT nyní zahájí experimentální zkoušky dvou 6G důkazů konceptů pro vysokorychlostní přenos v pásmu sub-THz a AI nativního vzdušného rozhraní a přispějí ke komercializaci 6G s vertikálními průmyslovými partnery.”

Peter Vetter, prezident Bell Labs Core Research, Nokia, řekl: „Předpokládáme, že 6G sjednotí lidské zkušenosti napříč digitálním, fyzickým a lidským světem. Stavíme na dlouhé tradici spolupráce mezi předními světovými laboratořemi v DOCOMO a Nokia Bell Labs. Nokia je velmi poctěna, že se může zapojit do této spolupráce se společnostmi DOCOMO a NTT, jakožto předními světovými operátory, kteří jsou vždy mezi prvními, kteří přinášejí na trh nové generace. Těšíme se na spolupráci a ověřování klíčových konceptů a klíčových technologií pro realizaci vize 6G.“

Generated by Feedzy